Росія не хоче, щоб ОБСЄ було "істиною в останній інстанції" в Україні

Вівторок, 28 грудня 2004, 18:16
Спостерігачі від ОБСЄ зробили недостатньо об'єктивні висновки щодо виборів в Україні. Про це заявив журналістам у вівторок офіційний представник МЗС Росії Олександр Яковенко.

Він навів оцінки спостерігачів від СНД, які заявили, що "зміни й доповнення, внесені в законодавство в ході виборчого процесу, багато в чому зачепили інтереси значної кількості виборців, у першу чергу людей похилого віку й інвалідів, яким було важко самим дістатися до виборчих дільниць".

"Повторилися порушення, характерні для першого й другого турів голосування, - масове ведення агітації в день голосування, наявність атрибутики, що чинить вплив на вільне волевиявлення виборців", - сказав Яковенко. За його словами, "спостерігачі від ОБСЄ ці факти воліли у своєму висновку не афішувати".

Крім того, вважає офіційний представник МЗС Росії, західні спостерігачі не звернули належної уваги на зміни законодавства України в ході виборів.

"Як відомо, мета виборів полягала в тому, щоб обрати президента країни відповідно до власного законодавства України. Факт внесення змін у це законодавство вже по ходу виборів західні спостерігачі з невластивою їм в інших випадках скромністю називають "незвичайним", - сказав він.

"Західні спостерігачі - а саме вони становили переважну більшість багатотисячних міжнародних місій під егідою БДІПЛ ОБСЄ - вважають, що переголосування другого тypу "істотно наблизило Україну до виконання міжнародних стандартів", - сказав Яковенко.

Одночасно із цим, додав він, визнається збереження попередніх недоліків - неякісно підготовлені списки виборців, у результаті чого окремі громадяни пішли з виборчих дільниць, не проголосувавши; провокаційні агітаційні матеріали; плутанина в проведенні голосування за межами приміщень для голосування.

"На цьому тлі висновок про відповідність стандартам не виглядає переконливим", - підкреслив дипломат.

Яковенко також звернув увагу й на те, що оцінки спостерігачів від СНД й ОБСЄ виборів в Узбекистані прямо протилежні.

Так, нагадав він, спостерігачі від СНД визнали вибори в Узбекистані "легітимними, вільними й транспарентними", а тональність аналогічної заяви БДІПЛ ОБСЄ прямо протилежна.

"У цій ситуації очевидно, що видавати думку західних спостерігачів щодо виборів як в Узбекистані, так і в Україні, за "істину в останній інстанції" було б, принаймні, серйозним перебільшенням", - зазначив Яковенко.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

ОБСЄ задоволені виборами й присоромили спостерігачів із СНД

СНД не визнає перемогу Ющенка? Через помаранчеві скатертини