"New York Times" жаліє Путіна й не вважає Ющенка "маріонеткою" США

Четвер, 9 грудня 2004, 17:08
Грубий тиск Путіна під час виборів в Україні тільки сприяв росту авторитету Віктора Ющенка.

Однак називання "жовтогарячої революції" принизливою поразкою Путіна може підштовхнути росіян до ще більшої ксенофобії, вважає "The New York Times".

Газета пише, що Путін ставиться до виборів на Україні так, "начебто це його останній захисний рубіж від західного втручання".

Однак, на думку автора статті в "The New York Times", "при будь-якому президенті Україна буде сильно залежати від російських енергоносіїв і від торгівлі з Росією, навіть якщо вона буде прагнути розвивати контакти й торгівлю з Європою".

При цьому газета стверджує, що "Віктор Ющенко ніяка не маріонетка США" – "наприклад, він виступає проти використання українських військ в Іраку.

Ставши президентом, він, можливо, зробить спробу примирення зі сходом України й з Москвою, щоб уникнути розколу країни".

На думку автора газети, "побоювання, що мирне повстання може стати заразливим прикладом - це ще одна причина, через яку Кремль так наполегливо хоче перешкодити перемозі Ющенка".

Однак головною проблемою Путіна у випадку перемоги Ющенка на виборах буде "знайти шляхи відступу зі збереженням своєї репутації - якщо, звичайно, він не зважиться використати силу - хоча Путін і не давав таких сигналів".

"Наступним завданням для Ющенка, для його послідовників і для Заходу буде допомогти Путіну у збереженні його репутації", вважає газета, оскільки поряд зі зростаючими авторитарними тенденціями в стилі керівництва Путіна, "він залишається дуже популярним лідером у своїй країні, і революції троянд йому не загрожують".

"Якщо українські вибори подавати як принизливу поразку Путіна, це може підштовхнути його і його виборців до ще більшої ксенофобії, що суперечить інтересам як України, так і Заходу", робить висновок газета.

"Українська правда"