ЮЩЕНКО ВІДМІНИТЬ РЕВЕРС ОДЕСА-БРОДИ. Путіна уже попередив

Понеділок, 21 березня 2005, 17:48
Президент Віктор Ющенко планує кроки для переходу роботи нафтопроводу Одеса-Броди з реверсного режиму на прямий в напрямку Європи.

"Енергобезпека України посилиться, якщо цей проект буде працювати у напрямку Одеса-Броди", - сказав Ющенко журналістам.

"Для цього має бути опрацьована схема доставки тенгізької нафти до Одеського терміналу і потім транзит у напрямку Броди-Польща-Плоцьк", - додав він.

За словами Ющенка, він обговорював цю тему з президентом Росії Путіним. "Інтерес України в тому, що ми будемо іти шляхом найбільш ефективної роботи цього нафтопроводу".

За словами Ющенка, щоб Одеса-Броди ефективно працював у прямому напрямку, треба завантажити трубу на "безперебійну подачу нафти у обязі 9-10 мільйонів тон на рік".

"На жаль, до цього дня такі домовленості не було досягнуто. На мій погляд, не через відсутність ресурсу. Там була замішана політика і корпоративні інтереси", - сказав Ющенко.

Він повідомив, що "найближчі півтора місяці я проведу переговори з усіма сторонами", зокрема, наступного тижня відбудеться зустріч з керівництвом нафтових компаній.

"Предметом переговорів буде відновлення роботи Одеса-Броди і знаходження можливості переробки нафти або на українських потужностях, або продовження будівництва проекту (до Плоцька)", - додав Ющенко.

Як відомо, рішення про реверс Одеса-Броди було ухвалено при Кучмі начебто через відсутність каспійської нафти для прямого використання. Реверс лобіювала російська компанія ТНК.

"Українська правда"