Пинзеник вважає 5,05 оптимальним курсом, бо долар падав вже 4 роки

П'ятниця, 22 квітня 2005, 12:39
Міністр Фінансів України Віктор Пинзеник заявляє, що долар знецінювався вже протягом 4 років, а курс, який встановився, зараз є оптимальним.

"Курс, який зараз сформувався - 5,05 – це курс на якому може триматись ситуація", - зазначив він з трибуни Верховної Ради в п'ятницю.

За його словами, особливо стрімке падіння курсу долара відбулося минулого року і склало 11,4%. За 3,5 роки долар впав на 25%.

"Здавалося, минулого року курс долара залишався стабільним – 99,5 %, це те, що ви бачите в обмінних пунктах. Але минулого року інфляція склала 12,3% - це означає, що 100 доларів, які продали людям рік тому 530 гривень і через рік – це різні суми, тому що через рік за 530 гривень можна купити значно менше продукції, ніж рік тому, бо за цей час виросли ціни на 12,3%. Інакше кажучи, минулого року реальна купівельна здатність долара впала на 11,4"%, - пояснив Пинзеник.

За його словами, причиною такої ситуації була курсова політика останніх років – спроба тримати незмінним курс долара.

"Останні 3 роки на валютному ринку України є постійний надлишок твердої валюти. Або обсяг продажу значно більший, ніж бажаючих купити. Тому купує тверду валюту Національний банк України. За останні 2,5 роки НБУ викупив на валютному ринку 8,2 млрд. доларів, причому якщо в 2003 році він купив 2,5 млрд., то лише за 3,5 місяці цього року він купив більше, ніж за весь минулий рік", - зазначив він.

За словами Пинзеника, загальний обсяг купівлі на валютному ринку в цьому році складає майже 4 млрд. доларів.

Міністр пояснив, що НБУ має єдиний інструмент купівлі валюти – це грошова емісія. "Саме тому складається неприємна динаміка зростання грошей в економіці. Вона пов'язана з тим, що потрібно викупляти хронічний надлишок доларів", - пояснив Пинзеник.

Пинзеник також відкинув звинувачення, що причинами інфляції може бути соціальний бюджет. Емісія для уряду проблемою не була, оскільки рахунок уряду збільшився, а не зменшився. Мінфін також здійснив вилучення грошей з обігу на 3,2 мільярди гривень.

Пинзеник зазначив, що Україна і НБУ опинились в непростій ситуації: продовжувати тримати курс долара 5,3 і кожного дня робити емісію в обсягах 1-1,5 мільярди, тому що немає покупця на цей долар. Він пояснив це тим, що в Україну йде "шалений наплив долара".

"За таких темпів емісії… я навіть боюся назвати ту цифру інфляції, яка могла виникнути. Зміцнення гривні – це антиінфляційний процес, а крім того, курс 5,3 був приводом для спекуляцій банків нерезидентів", - зазначив він.

"Курс, який зараз сформувався - 5,05 – це курс, на якому може триматись ситуація, курс, на якому Нацбанку не треба робити емісію і робити інфляцію. Думаю, що у Нацбанку є достатньо інструментів, щоб тримати ситуацію під контролем", - пояснив Пинзеник.

"Українська правда"