ЮЩЕНКО ДОМОВИВСЯ З РОСІЯНАМИ, ЩО БЕНЗИН А-95 БУДЕ КОШТУВАТИ 3 ГРН. 20 КОП

Четвер, 19 травня 2005, 21:31
Українська влада й російські нафтові компанії досягли взаєморозуміння для розв'язання нафтової кризи в Україні, заявив перший помічник президента України Олександр Третьяков.

"Ми побачили, що це наші партнери, це люди, що представляють бізнес, які переживають через ту ситуацію, що склалася в Україні. Вона абсолютно їм не байдужна", - сказав Третяков після зустрічі керівництва України із представниками російських нафтокомпаній.

За словами Третьякова, у ході тригодинних переговорів сторони досягли повного взаєморозуміння.

"Ми домовилися, що ціни на українському ринку будуть: дизельне паливо - 76 бензин - 2,85 грн., 92-й - 3 грн., 95-й бензин - 3,2 грн. Коливання ціни буде в межах плюс-мінус 2-3%, що теж цілком логічно", - сказав Третяков.

Він відзначив, що собівартість товару буде залежати від віддаленості заправки від центру переробки.

У той же час він підкреслив, що ніхто не може регулювати ціни, крім самого ринку.

"Якщо ця ціна їх (виробників) не задовольняє, тоді просто припиняються поставки будь-якого товару", - підкреслив Третьяков.

При цьому він додав: "Сьогодні ми домовилися про принципи по підходу на ринку. Я підкреслюю – це ринок, і він не може ніяк виражатися в якімсь адміністративному регулюванні цін".

Крім того, перший помічник президента відзначив, що "не відповідає дійсності" думка про те, що нафтові компанії "з якихось політичних мотивів між собою домовилися", і вирішили разом підірвати ринок України. (Раніше про це неодноразово заявляла Тимошенко – УП.)

"Я не думаю, що це відповідає дійсності, тому що кожен з них представляє свою компанію, працює на її благо", - сказав він.

У свою чергу, президент і головний виконавчий директор "ТНК-ВР Менеджмент" Роберт Дадлі підтвердив те, що сторони прийшли до спільної думки про необхідність використання ринкових механізмів ціноутворення.

"ТНК-ВР" повністю підтримує ті заходи, які містяться в указі президента, підписаному вчора, і спрямованому на стабілізацію ситуації на ринку України й на створення умов для прозорої роботи ринку", - сказав він.

"Будучи комерційним підприємством, "ТНК-ВР" буде продовжувати інвестувати в українську економіку, і вже на сьогоднішній день працює успішно, і створила гарну репутацію", - додав він.

З ним також погодився віце-президент ВАТ "Лукойл" Микола Чорний.

"Ми прийшли до загальної думки, що спроби адміністративного впливу на економіку, ціни приводять до негативних результатів", - сказав він.

Він додав, що завдяки "спільним зусиллям" сторонам вдалося знайти "розумний компроміс для роботи на українському ринку", а також для стабілізації в найкоротший термін ситуації на українському нафтовому ринку.

"Із сьогоднішнього дня таке питання, як криза на ринку нафтопродуктів, ми забули назавжди", - додав глава правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

"Надалі ринок буде працювати так, як ринок, а не за рахунок того, що хтось перстом укаже, який повинна бути ціна. Цього не буде", - сказав Івченко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Тим часом агентство УНІАН наводить цитату президента Віктора Ющенка під час наради з російськими нафтовими компаніями:

"Я відверто говорю: мені соромно. Коли чекаєш весну, то разом з пролісками і бузком завжди, як правило, приходить або нафтова, або енергетична криза на ринку. Це набридло, це гидко, це не правильно. Це не по-партнерськи".

На зустрічі президента Ющенко із представниками російських нафтових компаній також взяла участь прем'єр Юлія Тимошенко.

Напередодні Ющенко підписав указ, де відзначив, що гострий дефіцит бензину високооктанових марок у травні виник через некоректні дії Кабінету міністрів України в сфері ціноутворення, надмірного адміністрування ринку нафти й нафтопродуктів.

Читайте також:

Ющенко попередив Тимошенко про персональну відповідальність

ТИМОШЕНКО НАТЯКАЄ, ЩО ДО БЕНЗИНОВОЇ КРИЗИ ПРИЧЕТНИЙ ПОРОШЕНКО?

ЮЩЕНКО ОБІЦЯЄ РОСІЙСЬКИМ ОЛІГАРХАМ, ЩО СТОРІНКА ДІЙ ТИМОШЕНКО ПЕРЕГОРНУТА