Ющенко будує ЄЕП на зразок ЄС

Понеділок, 30 травня 2005, 21:18
Президент України Віктор Ющенко вважає, що проект створення Єдиного економічного простору з Білорусією, Казахстаном і Росії буде більш виграшним при уніфікації процедури проходження національних кордонів і митниці.

"Ми говоримо про те, що проект про створення економічного простору значно б виграв, якби ми уніфікували процедури проходження національних кордонів і митниці", - заявив Ющенко на спільній прес-конференції з Нурсултаном Назарбаєвим.

Для цього, за його словами, необхідно розглянути всі питання, пов'язані з транзитною політикою всіх сторін проекту, зокрема, переміщення капіталу, послуг, робочої сили й інших сфер.

Ющенко сподівається, що продовженням досягнутих домовленостей між Києвом і Астаною у Казахстан стане візит його казахстанського колеги Нурсултана Назарбаєва в Україну.

"Я переконаний, що обговорене сьогодні, знайде своє продовження в ході візиту президента Казахстану в Україну", - сказав український президент.

Він висловив задоволення переговорами з казахським лідером і вважає, що сторони досягли взаєморозуміння з усіх питань.

За його словами, у ході переговорів сторони досягли таких домовленостей, у яких "будуть забезпечуватися паритетність інтересів однієї й іншої сторони".

Сторони відзначили, що торгівельний оборот між Україною і Казахстаном у 2004 році склав $1,1 млрд.

"Це прекрасний показник, який має унікальну динаміку", - сказав Ющенко, відзначивши, що зараз "сторони повинні зробити все, щоб сформувати механізми, що забезпечать таку динаміку в майбутньому".

Ющенко і Назарбаєв доручили профільним міністрам оптимізувати відносини України і Казахстану в нафтогазовій сфері.

Ющенко підкреслив, що в даному випадку мова йде про оновлену роботу нафтогону "Одеса-Броди", про будівництво "невеликого 52-кілометрового плеча, що забезпечує організацію транспортування нафти" "Одеса-Південний", а також про нафтопровід "Дружба-Адрія".

Український і казахський президенти також ухвалили рішення допомогти в розвитку української діаспори в Казахстані.

"Я відчув бажання пана президента рухатися убік підтримки української громади чути рідну мову на телебаченні, читати газети українською мовою, мати нову українську школу в Астані", - сказав Ющенко.

Україна і Казахстан підписали низку документів у сфері інформації і молодіжної політики.

Крім того, міністри закордонних справ України і Казахстану Борис Тарасюк і Касімжамарт Токаєв підписали угоду між урядами двох країн про взаємний захист секретної інформації.

Інтерфакс-Україна