Кінах обіцяє врятувати зерно від обвалу

Вівторок, 14 червня 2005, 11:59
Уряд розробляє механізми недопущення обвалу цін на ринку зерна у період масового збирання пшениці та в період її масового збуту – в липні-грудні .

Про це заявив на нараді з комітетом з аграрної політики перший віце-прем’єр Анатолій Кінах, повідомляє його прес-служба.

Як зазначив Кінах, прогнози валового збору зерна у 2005-2006 маркетинговому році очікуються на рівні 37-38 млн. тонн, а очікуваний експорт зерна - 10-11 млн. тонн.

Водночас, за його словами, ціни на зерно у липні зазвичай знижаються, тому для стабілізації ситуації на внутрішньому ринку пропонуватиметься за рахунок коштів основного фонду держбюджету здійснювати як інтервенційні, так і заставні державні закупівлі зерна обсягом у 1,5 млн. тонн щомісяця.

На узгодження уряду також буде виноситися пропозиція пролонгувати кредити, надані сільгоспвиробникам комерційними банками у поточному році, та знизити кредитні ставки для аграріїв.

Окрім того, Кінах повідомив про порушення перед ДПАУ питання щодо поновлення відшкодування від’ємного сальдо ПДВ експортерам зерна.

Як відомо, раніше міністр аграрної політики Олександр Баранівський заявив, що в країні може відбутися обвал цін на зерно.

"Ми очікуємо майже 35-37 мільйонів тонн зерна валом. Плюс шість мільйонів буде перехідного. Тобто 41 мільйон тонн буде зерна. Зараз виникає питання ціни на це зерно, тому що залізничні перевезення піднялися, сама собівартість зерна піднялася", - сказав міністр.

Читайте також:

Міністр пророкує обвал цін на зерно