Канцелярія Ющенка очікує падіння курсу долара. Усупереч прогнозам НБУ

Середа, 8 червня 2005, 18:44
Курс української національної валюти усе ще недооцінений, і є потенціал його подальшого зміцнення, повідомив заступник держсекретаря України Борис Соболєв з посиланням на оцінки секретаріату президента України.

"Ми бачимо певний потенціал до подальшої ревальвації гривні внаслідок її недооцінки в попередні періоди", - сказав Соболєв під час дискусії в ході "круглого" столу, присвяченого інвестиційному кліматові в Україні в середу.

За його словами, глава держави й експерти секретаріату серйозно проаналізували різке зміцнення курсу гривні, що відбулося в квітні. У результаті була вироблена позиція щодо необхідності подальшої лібералізації валютного ринку.

"Курс буде усе більше лібералізуватися, ринок буде лібералізуватися. Нацбанк відходить від твердої прив'язки курсу до долара США", - сказав Соболєв.

Крім того, за його словами, участь Нацбанку в торгах буде скорочуватися, але Національний банк України (НБУ) усе-таки буде виходити на валютний ринок при виникненні загрози різких змін курсу.

Також, за його словами, влада України зараз працює над створенням інструментів хеджирування ризиків банків, що "будуть доступні для всіх інвесторів".

Тим часом, Нацбанк не згоден із прогнозом про подальше зміцнення гривні.

"Стала на міжбанківському валютному ринку України рівновага попиту та пропозиції валюти є одним з факторів, що не дозволяють погодитися з прогнозом Міжнародного центру перспективних досліджень про подальше зміцнення гривні", повідомив Нацбанк України.

"Обсяги торгів на ринку ніяк не впливають на ціну продукту, яким торгують. Зміна ціни (у даному випадку - валютного курсу) залежить від співвідношення попиту та пропозиції. Після ревальвації гривні, здійсненої 22 квітня 2005 року, на міжбанківському валютному ринку України установилася рівновага попиту та пропозиції, про що свідчать обсяги інтервенцій НБУ", - говориться в повідомленні Нацбанку.

За оцінкою Нацбанку, низка фактичних і методологічних помилок, допущених МЦПД, "ставлять під сумнів" прогноз фахівців центру.

Як повідомлялося, на думку експертів МЦПД, "незважаючи на стабілізацію обмінного курсу гривні і запевняння уряду і НБУ підтримувати його на рівні 5,05 грн./$1, досить імовірно, що подальше зміцнення гривні відбудеться в червні-липні".

З початку року офіційний курс гривні зріс на 4,7% - з 5,3054 грн./$1. З початку року курс гривни на міжбанку зміцнився на 4,6% - до 5,0600 грн./$1, за 2004 рік - на 0,47%, з 5,3310 грн./$1 до 5,3056 грн./$1.

Рада НБУ прогнозувала курс гривні в 2005 році на рівні 5,2700-5,3100 грн./$1.

Міністерство економіки України очікує зниження курсу до 5,100-5,200 грн./$1.

Інтерфакс-Україна

ЕКСПЕРТИ ПРОГНОЗУЮТЬ НОВЕ ПАДІННЯ ДОЛАРА