БАКАЯ ВІДПУСТИЛИ ЗА ВКАЗІВКОЮ ПУТІНА?

Понеділок, 4 липня 2005, 11:39
Колишнього керівника Державного управління справами Ігоря Бакая, затриманого нещодавно у Москві, відпустили за наказом міністра внутрішніх справ Росії Рашида Нургалієва, якому, у свою чергу, дали вказівку безпосередньо з адміністрації президента Росії.

Про це пише "Львівська газета", посилаючись на власні неофіційні джерела, у понеділок.

Як пише "Газета", "близько 23.00 у відділення міліції, де в "мавпятнику" байдикував колишній могутній український олігарх, подзвонив керівник московської міліції генерал-полковник Владімір Пронін і наказав: "Затриманого відпустити, попросити пробачення й провести додому".

"За непідтвердженими даними, генерал-полковникові Проніну звільнити Ігоря Бакая наказав міністр внутрішніх справ Росії Рашид Нургалієв, а йому дали вказівку безпосередньо з адміністрації президента Росії", - зазначає видання.

"Газета" наводить розмову, яка нібито відбулася при цьому між офіцерами російського бюро координації боротьби з організованою злочинністю й іншими небезпечними видами злочинів на території СНД і Проніним:

"Офіцер: Ми все зробили за законом, документи вже оформлено, факт затримання зареєстровано в усіх міліцейських книгах суворої звітності.

Генерал: Служити набридло?! Відпустити й попросити пробачення".

За інформацією видання, після цієї розмови "всі протоколи переоформили, а Бакая звинуватили в перевищенні швидкості, але тільки покартали й о 23.00 відпустили додому".

За версією журналістів "Газети", Бакая затримали у вівторок, 28 червня, о 17.30 у Москві на вимогу російського бюро координації боротьби з організованою злочинністю й іншими небезпечними видами злочинів на території СНД.

Газета пише, що затримання відбулося на Рубльовському шосе. Працівники міліції зупинили колону із трьох машин (два авто охорони й одне, в якому перебував Бакай), запитали у нього прізвище, ім’я, по батькові і попросили проїхати у відділення міліції, де його попросили пред’явити документи.

"Він показав російський закордонний паспорт, виданий 4 травня 2005 року. Інакше кажучи, Ігор Михайлович будь-якої миті міг без проблем пройти прикордонний і митний контроль, від’їжджаючи з Росії, наприклад, на відпочинок у країни світу, де не потрібна віза", - пише видання.

За словами джерела "Газети", Бакая допитали, всі його відповіді фіксували в протоколі. І тільки о 21.49 йому дозволили зателефонувати родичам і повідомити, що його затримали на три доби.

Після цього, за інформацією "Газети", "у міліцейське відділення приїхав адвокат Бакая й привіз загальногромадянський паспорт громадянина Російської Федерації Ігоря Михайловича Бакая, на якому дата видачі – 23 березня 2005 року".

Як прокоментував "Газеті" ситуацію один із високих чиновників бюро, мало місце "адміністративне втручання в діяльність міжнародних правоохоронних органів, невиконання мінських міждержавних угод".

Також журналістам "Газети" стало відомо, що в особистому гаражі Бакая "в престижному дачному селищі російських мільйонерів "Рубльово" було вісім дорогих машин. Виїжджаючи на ділові зустрічі, постійно міняв і їх, і номери на них. Так само стверджують, що він ніколи не ночував у Москві двічі поспіль за тією самою адресою".

"Але одне залишалося незмінним – Ігоря Бакая завжди охороняли дві групи, одна з них була приватною, друга (ймовірно, теж на комерційних умовах) – охоронна державна структура", - пише видання.