Російський газ знайшли українські митники

Середа, 6 липня 2005, 16:58
В українських підземних сховищах газу є в наявності 7,8 млрд. кубометрів російського газу.

Про це у середу на прес-конференції заявив представник відділу митного контролю і митного оформлення газу Центральної енергетичної митниці Тарас Шепітько.

"7,8 млрд. кубометрів газу, які на правах власності належать ВАТ "Газпром" (Росія) і які знаходяться на зберіганні в українських підземних сховищах газу, станом на сьогодні в повному об'ємі є в українських ПСГ", - сказав він.

При цьому Шепітько зазначив, що чутки про те, що нібито газ є, але його технічно не можна відібрати, не відповідають дійсності. За його словами, окрім російського газу, в українських ПСГ знаходиться більш як 10 млрд. кубометрів газу українського походження, "тому питання щодо проблеми технічної можливості його (газу) відбору, не повинні виникати".

Як відомо, 29 червня голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко заявив, що компанія готова з 1 липня почати віддавати ВАТ "Газпром" газ, що знаходиться на зберіганні в українських підземних сховищах в об'ємі 7,8 млрд. кубометрів.

Раніше російський "Газпром" в односторонньому порядку ухвалив рішення зарахувати 7,8 мільярда кубометрів газу, що знаходяться в підземних сховищах України, в рахунок товарної частини оплати послуг із транзиту російського газу територією України.

УНІАН