Путін ставить ультиматум, щоб Україна не "тиріла" газ

П'ятниця, 8 липня 2005, 10:43
Президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія готова розширювати співробітництво в газовій сфері з Україною, якщо вона не буде "тиріть" російський газ.

"Плануємо розширювати співробітництво з Україною, якщо вона не буде тиріть у нас газ", - сказав президент Росії журналістам.

Він також повідомив, що співробітництво в сфері транзиту газу Росія планує розвивати по лінії Білорусії й Польщі.

"Зараз ведемо переговори з норвежцями. У них гарна трубопровідна система, яка через десять років не буде заповнюватися газом, і в цьому сенсі норвежці - дуже зручний партнер для нас", - додав Путін.

Раніше джерело в російській делегації повідомило, що на думку Путіна розвивати проект поставок російського газу в Європу через Україну можна лише при наявності чітких гарантій Києва по виконанню взятих на себе зобов'язань.

Як повідомило джерело, мова про транзит газу через Україну зайшла в ході обговорення на саміті "вісімки" теми поставок енергоносіїв.

"Президент визнав, що з Україною зараз важко мати справу. Був тристоронній проект за участю Німеччини, але угода з Україною на цей момент не підписана", - сказало джерело.

За його словами, Путін заявив, що "якщо будуть гарантії від України, тоді можливо буде розвивати цей проект у тому або іншому вигляді".

РІА "Новості"