"Економіст" побачив в Україні ризик політичної нестабільності

Вівторок, 9 серпня 2005, 11:28

В Україні й далі є високий ризик політичної нестабільності, але новий уряд найбільш реформаторський.

Про це йдеться в економічному й політичному прогнозі розвитку України на кінець 2005 і на 2006 рік, оприлюдненому британським тижневиком "Економіст", повідомляє радіо "Свобода".

Видання вважає, що поступові економічних реформ можуть стати на заваді внутрішня боротьба між різними силами в українському уряді, а також брак достатньої політичної підтримки для уряду в парламенті.

"Економіст" відзначає більшу відкритість нового керівництва України в порівнянні з минулим, то ж темпи реформ в економіці мають прискоритися.

Одначе масштаби поліпшення, за прогнозом видання, будуть обмеженні через подеколи неадекватне визначення політики і внутрішню боротьбу в уряді.

Крім того парламентські вибори 2006-го року і плановане зростання повноважень ВР можуть бути значними чинниками стримування. Навіть після тих виборів, на думку часопису, проурядова більшість у законодавчому органі не буде стабільною.

"Економіст" прогнозує гальмування росту валового національного продукту до 5% в 2005-му році і до 4,8% у 2006-му році. На кінець 2006-го року річна інфляція становитиме 9%.
Прогнозується стабільність курсу гривні щодо долара з дуже незначним зміцненням гривні.

Позитивне сальдо за поточними операціями, що було рекордним у 2004-му році, дещо знизиться через сповільнення росту обсягів експорту.

У політичній царині "Економіст" вважає, що президент Ющенко й прем’єр-міністр Тимошенко і надалі співпрацюватимуть у 2005-2006 роках.

Одначе, як підкреслює часопис, ризик політичної нестабільності й неефективності залишається дуже високим.

"Нове керівництво являє собою нелегку коаліцію різних політичних сил, які часто не мають згоди щодо політики й розподілу повноважень, ці розбіжності можуть далі загостритися з наближенням парламентських виборів і розгорянням дебатів щодо імплементації конституційних змін", - переказує статтю Радіо "Свобода".

Прогноз є більш оптимістичним у взаєминах України з країнами Заходу. Вони будуть значно кращими, аніж за президентства Кучми, Україна і надалі надаватиме пріоритетну увагу взаєминах з європейською унією.

Незважаючи на вищеназвані проблеми, "Економіст" називає нинішній уряд найбільш реформаторським в історії України. То ж можна очікувати більшого поступу в ключових ділянках економіки, як от приватизація стане більш прозорою, податкова політика більш раціональною, реформа енергетичного сектору поновиться, буде докладено багато зусиль, аби вивести бізнес із тіні.

Але деякі пріоритети уряду британський часопис вважає за хибні, зокрема, намагання послабити олігархів доби Кучми і виграти парламентські вибори 2006-го року входять у потенційне протиріччя з наміром лібералізувати економіку.