Міжнародні правозахисники оприлюднять список українських тортур

Середа, 21 вересня 2005, 12:05

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International підготувала звіт, в якому відзначається, що в Україні все ще поширена практика тортур і жорстокого ставлення до заарештованих з боку міліції.

Цей звіт буде оприлюднено в Києві 27 вересня, повідомляє в середу "Німецька хвиля".

За словами представника Amnesty International Лідії Аройо, "звіт міститиме перелік випадків застосування тортур українською міліцією і низку рекомендацій щодо виправлення становища".

Amnesty International "привітала той факт, що 1 липня організація вперше одержала від нової української влади відповідь на численні заклики протидіяти насильству у в’язницях".

У той же час в.о. міністра внутрішніх справ Юрій Луценко пообіцяв "ретельно розслідувати факти, надані правозахисниками".

Аройо звернула увагу на застосування тортур з боку міліції у двох резонансних випадках. Це справи Тетяни Дорошенко з Сімферополя і Михайла Коваля з Чернігова.

За словами представника Amnesty International "в обох випадках відповідальних працівників міліції досі не покарано".

Зокрема, Аройо відзначає: "У нашому звіті ми звертаємо увагу також до інших справ, що ілюструють випадки тортур і жорстокого ставлення з боку міліції. Наша організація нагадує про зобов’язання України дотримуватися міжнародних стандартів прав людини".

"Ми наголошуємо: тортури є повністю заборонені міжнародними угодами", - підкреслює представник Amnesty International.