Ющенко забув свої слова і зробив депутатам "дах"

Середа, 5 жовтня 2005, 21:22

Президент України Віктор Ющенко підписав зміни до закону, що встановлюють недоторканність для депутатів місцевих рад.

Відповідне рішення розміщене на сайті президента.

Відповідно до підписаних змін, депутата місцевої ради тепер не можна притягнути до кримінальної відповідальності, арештувати або піддати заходам адміністративного стягнення без попереднього розгляду питання місцевою радою.

У разі відмови сільської, селищної, міської (міста районного значення), районної у місті ради в наданні згоди на притягнення депутата прокурор має право внести подання до відповідної районної чи міської ради.

У разі відмови міської або районної ради надати таку згоду питання може бути вирішено по суті за поданням прокурора Криму або прокурора області, Верховною Радою Криму чи відповідною обласною радою.

У разі незгоди з рішенням обласної, міської ради, Київської та Севастопольської міськрад про відмову в наданні згоди на притягнення депутата до відповідальності, генеральний прокурор має право звернутися з поданням про вирішення питання по суті до Верховної Ради, говориться в законі.

Як відомо, ще у вівторок президент заявив журналістам, що виступає проти надання недоторканності депутатам всіх рівнів.

Керівник юридичного департаменту Центрального виконкому "Народного Союзу Наша Україна" Олег Бойко вважає, що прийняті Верховною Радою зміни до закону "Про статус депутатів місцевих рад", який відновлює інститут депутатської недоторканності, "суперечить низці положень Конституції України і потребує висновку Конституційного суду”.

"Бажання захистити себе від політичних ворогів не повинно замінюватися на "дах" для криміналу", - наголосив Бойко, повідомляє прес-служба НСНУ.