Ющенко виправдовується за меморандум і відповідатиме за репресії

Четвер, 6 жовтня 2005, 13:17

Президент Віктор Ющенко заявляє, що готовий взяти питання репресій під свій особистий контроль.

Про це він заявив, коментуючи підписання меморандуму між владою та опозицією, під час свого виступу на форумі Україна-ЄС, який триває у Львові в четвер.

"Кожен день телебачення починається і закінчується політичними репресіями. Шукають Сало – політична репресія, шукають податківця – політична репресія, взяли директора заводу, який 200 тисяч державного підприємства профінансував – політична репресія. Кого не торкни – політична репресія", - зазначив він.

"Я готовий питання політичних репресій публічно прийняти під відповідальність президента", - заявив Ющенко.

"Якщо у кожної партії є претензії, сформалізуйте, і я даю слово, перед телекамерами, перед журналістами я по кожному пункту буду давати відповідні доручення і даватиму відповіді", - сказав Ющенко.

"Але якщо є факти зловживань законом, ця людина буде відповідати перед законом, незалежно від того, який у неї партбілет в кишені", - підкреслив Ющенко.

"Це може бути порозумінням нашим (з політичними силами), такий принцип підходу?, - спитав Ющенко, пояснюючи мотиви підписання меморандуму.

Також Ющенко підкреслив, що "будь-яка кризова ситуація, яка виникає – це тест для еліти".

"А завдання цього тесту заключається в тому, що, можливо, це той момент, коли зерно треба відділити від полови і взяти верховенство якихось цілей за основу, незалежно від того, під яким ти прапором ходиш", - сказав Ющенко.

"Вісім місяців Україна може прожити з тимчасовими в.о. уряду, вісім місяців країна може прожити без бюджету, а взяти за кальку перший квартал, як це робилося перед цим сім років в історії України, взагалі Україна може прожити без діалогу, як воно є", - сказав Ющенко.

"Але це буде депресія, безумовно. Це буде гірше мільйонам людей, при цьому не обов’язково тим, що сидять в залі Верховної Ради або в уряді, але мільйонам людей буде гірше. Якщо ми розуміємо, що для нас Україна понад усе, давайте поговоримо про 5-7 тем, які нас не принижують ніколи", - підкреслив Ющенко.

Щодо пункту про чесні вибори, Ющенко переконаний, що кожна політична сила, незалежно від прапору, зацікавлена в тому, щоб були чесні публічні вибори під егідою спостерігачів ОБСЕ. Щодо бюджету Ющенко підкреслив важливість конструктивності діалогу.

"Давайте зробимо конструктив, який стоїть поза ідеологією і поза прапорами. Що тут поганого? Ми стояли на Майдані і говорили "Схід і Захід разом". Так в чому ж те "разом" заключається?" – сказав він.

До прикладу Ющенко також навів Німеччину в 1948 році, коли "для різних сил родився пакт стабільності, де лідери нації домовилися про точку довіри".

"Через рік появилися економічні реформи Герхарда, а через 50 років їх називають економічним чудом. Це абсолютно відверто і чесно… Я зробив крок, який мусив зробити президент, щоб якомога швидше вийти з кризи і не допустити її поглиблення", - зазначив Ющенко.

"Українська правда"