Українців, які втручалися у справи Азербайджану, відправили додому

Неділя, 6 листопада 2005, 13:35

Українські спостерігачі за виборами до парламенту не були допущені на територію Азербайджану, тому що визнані владою республіки "небажаними особами".

Про це повідомив тимчасовий повірений у справах України в Азербайджані Ігор Кизима агентству "Інтерфакс".

"Група українських спостерігачів у складі 16 чоловік прибули в суботу ввечері, але не були допущені на територію Азербайджану", - сказав він.

"Зранку в неділю вони були відправлені назад на батьківщину, оскільки, за повідомленням начальника прикордонної служби бакинського аеропорту, вони визнані в республіці небажаними особами", - відзначив Кизима.

Дипломат підкреслив, що мова не йде про депортації, оскільки українські громадяни не знаходилися на території Азербайджану.

При цьому він відзначив, що цього разу азербайджанська сторона представила всі необхідні документи, на відміну від інциденту з недавньою депортацією з Азербайджану директора інституту євроатлантичної інтеграції, активіста української молодіжної організації "Пора" Сергієм Євтушенком.

Кизима нагадав, що моніторинг за виборами до азербайджанського парламенту здійснюють і інші українські спостерігачі в складі спостережницьких місій Парламентських асамблей Ради Європи і СНД, а також від Центвиборчкому України.

У числі 16 українських спостерігачів, не допущених до Азербайджану, були директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран і член політради партії "Пора" Євген Золотарьов.

Прес-секретар посольства Азербайджану в Україні Атеш Гірхієв заявив, що вважає візит у Баку Тарана і Золотарьова втручанням у внутрішні справи Азербайджану.

У неділю в Азербайджані проходять парламентські вибори.