Новий генпрокурор пообіцяв Ющенку мати добру пам'ять

Вівторок, 8 листопада 2005, 14:30

Новий генпрокурор Олександр Медведько обіцяє узгодити з МВС і СБУ розслідування резонансних злочинів.

"Уже найближчими днями я зустрінуся з керівниками правоохоронних органів, щоб обговорити першочергові кроки у цих справах", - сказав Медведько після його представлення президентом Віктором Ющенком.

Медведько сказав, що загалом він виступає проти терміну "актуальна кримінальна справа" – бо "для громадянина кожна справа є актуальна".

"Але є низка кримінальних справ, до якої прикута увага світу. Від чесності рішень залежить авторитет нашої держави", - додав він.

Своїм другим пріоритетом Медведько назвав боротьбу з корупцією у владі.

"Ми добре пам’ятаємо ваші вимоги і налаштовані до кардинального перелому дій корупціонерів будь-яких мастей", - звернувся Медведько до Ющенка.

"Необхідно довести до суду багато справ, порушених за розграбування держави у минулий період!", - запевнив Медведько.

"Зрозуміло, що жодне порушення у приватизації, виділенні земель, використання бюджетних коштів не відбувалося без зловживань посадовців. Але подолання корупції лише репресивними методами неможливо", - сказав він.

Генпрокурор, зокрема, запропонував внести відповідні зміни до законів.

Крім того, Медведько виступив за створення спеціального органу з незалежним статусом – Державної служби розслідувань, про що розроблено проект закону.

"Це дозволить не тільки створити спецорган по боротьбі з корупцією, але і вирішити питання реформування досудового слідства і позбавлення прокуратури цієї функції", - сказав Медведько.

Медведько також планує обговорити з Радою Європи питання функцій загального нагляду, які, всупереч їх позиції, залишилися за Генпрокуратурою.

"Я планую провести зустрічі з представниками Ради Європи, щоб виробити таку модель прокуратури, яка б відповідала стандартам Ради Європи, а, з другого боку – вітчизняним реаліям і традиціям, і не зруйнувала національну правову систему", - зазначив Медведько.

"Проаналізувавши законодавство країн СНД, Східної та Західної Європи, ми побачили, що в переважній більшості прокуратура має повноваження в некримінальній сфері, які спрямовані на захист держави та суспільного інтересу", - сказав Медведько.

Як відомо, під час представлення Медведька Ющенко розкритикував прокуратуру за бездіяльність і дав низку доручень.

Українська правда