"Газпром" вигадав нову ціну на туркменський газ для України - $130?

Понеділок, 13 лютого 2006, 10:54

Підвищення ціни на туркменський газ з $65 до $100 за 1000 куб. м. спричинить подорожчання газу для України як мінімум до $130 за 1000 куб.м.

Про це пише російська газета "Ведомости" з посиланням на джерело в “Газпромі”, яке відзначило, що у протилежному випадку не будуть покриватися витрати на транспортування туркменського газу до українського кордону.

Однак радник президента Віктора Ющенка з газових питань Іван Дияк не вважає, що підвищення Туркменбаші цін на газ має спричинити за собою його подорожчання для України.

“У нас є підписаний договір, якщо ціна не влаштовує, навіщо було його підписувати?” — заявив він.

Водночас голова газового підкомітету Верховної Ради Олександр Гудима вважає, що “заява Туркменбаші насамперед звернена до Росії".

"І якщо російська сторона піддасться тиску, це викликає проблеми насамперед для Rosukrenergo і російської економіки, а лише потім для України”, - відзначив він.

За словами Гудими, якщо ціна буде підвищена, це спричинить подорожчання туркменського газу для всіх споживачів, включаючи Росію, Євросоюз і Україну, і в “наступних ускладненнях Україна не буде грати центральної ролі”.

При цьому у Москви є всі можливості не піддаватися тискові, адже в найближчі 5-10 років експорт туркменського газу буде повністю залежати від Росії, вважає Гудима.

Однак, на думку аналітика “Трійки Діалог” Валерія Нестерова, уникнути подорожчання центральноазіатського газу не вийде.

“Ясно, що країни Центральної Азії будуть домагатися наближення цін до ринкового рівня”, — сказав він.

“Україна легко сприйняла ціну на російський газ у $230, розраховуючи на дешеву центральноазіатську сировину, але тепер очевидно, що вона помилилася”, — вважає експерт.

Експерт із київського Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Іван Полтавець нагадав, що на минулому тижні Кабінет міністрів ухвалив постанову, за якою максимальна ціна газу для українських підприємств складає $110 за 1000 куб. м без врахування ПДВ і вартості транспортування від кордону.

За його словами, якщо зберегти таку ціну буде неможливо, Україна спробує переглянути вартість транзиту російського газу.

Водночас Полтавець вважає, що після парламентських виборів 26 березня почнеться новий етап російсько-українських переговорів з приводу нової, довгострокової газової угоди.