ГАЗОВЕ СП СТВОРИЛИ. ГАЗ БУДЕ ПО 95 ДОЛАРІВ 5 РОКІВ

Четвер, 2 лютого 2006, 19:20

Компанія "РосУкрЕнерго" оголошує про створення спільного із НАК "Нафтогаз України" закритого акціонерного товариства "УкрГазЕнерго".

Про це йдеться в прес-релізі "Raiffeisen Investment AG".

Статутний капітал товариства складає 5 мільйонів гривень. 50% акцій СП "УкрГазЕнерго" належить НАК "Нафтогаз України", решта акцій належить компанії РосУкрЕнерго.

Як повідомив начальник управління по зв'язках із громадськістю "Нафтогазу" Едуард Занюк на брифінгу "ціна газу зафіксована на 5 років і складає $95 за тисячу кубометрів".

Обсяги постачань природного газу "РосУкрЕнерго" підприємству "УкрГазЕнерго" у 2006 році складуть 34 млрд. кубометрів, а в наступні 4 роки - до 60 млрд. кубів.

Основною метою СП, відзначив Занюк, є "постачання газу на український внутрішній ринок в обсягах, що забезпечують щорічний баланс газу України".

Він відзначив, що розмір статутного фонду "УкрГаз-Енерго", створюваного у формі закритого акціонерного товариства, складуть 5 млн. грн., які засновники внесуть "винятково коштами".

Занюк підкреслив, що такі активи як газотранспортна система або підземні сховища газу не буде вноситися в статутний фонд СП.

"Статутом "УкрГаз-Энерго" спільному підприємству заборонено одержувати у власність, розпоряджатися і керувати газотранспортною системою і її частинами, у тому числі підземними сховищами газу", - відзначив він.

Присутні на брифінгу виконавчі директори "РосУкрЕнерго" Костянтин Чуйченко й Олег Пальчиков висловили задоволення досягнутими домовленостями і відмовилися відповідати на будь-які питання журналістів, пославшись на необхідність проведення важливих зустрічей, і знову пішли в зал переговорів.

Як повідомило агентству джерело, за його словами, контракт передбачає постачання до 32 млрд. куб. м газу з 1 лютого по 31 грудня 2006 року, до 58 млрд. куб. м - у 2007 році і до 60 млрд. куб. м - у 2008-2010 роках.

"Предмет контракту - купівля-продаж природного газу туркменського і (чи) узбецького і (чи) казахського і (чи) російського на кордоні України з Росією й України з Білорусією", - уточнило джерело.

Контракт передбачає, що у випадку незалежних від сторін обставин на паливно-енергетичному ринку або у випадку, якщо ціна не відбиває рівня цін ринку, будь-яка сторона може зажадати вступу в переговорний процес, обґрунтувавши свою вимогу.

При цьому протягом 10 днів цей перегляд має відбутися, а у випадку відмови від перегляду він повинен бути обґрунтований.

Як повідомило джерело, суперечки в рамках контракту передбачено вирішувати в Арбітражному інституті Торговельної палати Стокгольма.

За його словами, контракт набирає сили з дати одержання "Укргаз-Енерго" ліцензії на постачання природного газу по нерегульованому тарифу і діє до 31 грудня 2010 року.

Відповідно до документа, повідомило джерело, за 20 днів до початку року сторони погоджують обсяги постачань, а за 15 днів - квартальний розподіл газу.

Джерело уточнило, що в контракті передбачені усі особливості постачань, наприклад, не більш ніж 5% добове відхилення, і штрафні санкції за їхнє невиконання. При цьому технічна реалізація доручена "Газпрому" і "Укртрансгазу", повідомляє "Інтерфакс-Україна"