В Україні відкрилися виборчі дільниці

Неділя, 26 березня 2006, 07:38

В Україні о 7:00 почалося голосування на виборах Верховної Ради, Верховної Ради Криму, обласних, міських, районних, районних у містах, селищних, сільських рад, а також сільських, селищних і міських голів.

Голосування в Україні протриває до 22:00.

Ще до початку голосування в Україні, першими (о 00:01 за київським часом) почали голосувати українці, які перебувають в Австралії, останніми (о 8:00 27 березня за київським часом) закінчать голосувати українці в Сан-Франциско (США).

Голосуватимуть на виборах також українські моряки на 151 судні, які зараз перебувають у плаванні, і полярники станції "Наукова станція "Академік Вернадський" в Антарктиді.

У виборах Ради беруть участь 45 партій і блоків.

Для проходження в Раду партії або блоку необхідно набрати не менш ніж 3% голосів виборців, які прийдуть на вибори.

Із набранням чинності політичної реформи з 1 січня цього року Україна замість президентсько-парламентської стала парламентсько-президентською республікою й Рада одержала більше повноважень, ніж президент.

Після виборів за результатами політичних угод у Раді протягом 1 місяця після початку засідань нового парламенту повинна бути сформована коаліція депутатських фракцій і груп у кількості не менш ніж 226 депутатів.

Коаліція повинна протягом 60 днів сформувати уряд, при цьому коаліція пропонує президентові кандидатуру на пост прем'єр-міністра й членів Кабінету міністрів, а президент протягом 15 днів після цього вносить у Раду подання про призначення парламентом прем'єра.

Відповідно до Конституції, президент має право розпустити парламент, якщо протягом місяця Рада не сформує коаліцію або протягом 60 днів не сформує персональний склад Кабміну.

Новий парламент стане п'ятим за рахунком за час незалежності України з 1991 року.

Однією з його основних відмінностей буде також те, що, відповідно до нової Конституції, він працюватиме 5 років замість 4, як попередні парламенти.

Вибори нової Ради проводяться на пропорційній основі, при якій парламент буде повністю сформований за результатами голосування виборців за ту або іншу партію, яка сподобалася їм, або блок.

Раніше українці обирали половину парламенту (225 депутатів) на пропорційній основі, а другу половину - за мажоритарною системою, коли в кожному з 225 округів обирався 1 депутат із числа декількох претендентів незалежно від партійної приналежності.

У новому парламенті депутати матимуть імперативний мандат, що передбачає, що депутат не може за власним бажанням переходити з однієї фракції в іншу, тому в разі виключення із фракції депутат буде позбавлений своїх повноважень.

Вибори Верховної Ради Криму, обласних, міських, районних і районних у містах рад проводяться як і в парламент, на пропорційній основі, а вибори селищних, сільських рад і сільських, селищних і міських голів - на мажоритарній основі.

Для голосування на виборах створено 225 виборчих округів в Україні й 116 виборчих дільниць - у посольствах і консульствах України за кордоном.

За даними Центральної виборчої комісії на 1 лютого, усього в Україні зареєстровано 36,8 млн. виборців.

На виборах працюватимуть 3518 іноземних спостерігачів.

Міністерство внутрішніх справ направило близько 74 тис. міліціонерів для охорони громадського порядку біля виборчих дільниць.

Українські новини