Пінчук вирішив пікетувати ЄС

Середа, 3 травня 2006, 13:28

Об'єднання з виробництва труб "Укртрубопром" (Дніпропетровськ) анонсувало пікетування представництва Єврокомісії в Києві в зв'язку з можливим уведенням Брюсселем санкцій у відношенні постачань українських труб до країн ЄС.

"Трубники виступлять проти введення Євросоюзом антидемпінгового мита на вітчизняні безшовні труби", - повідомили "Інтерфакс-Україна" в об'єднанні у середу зранку.

Там пояснили, що вже 11 травня Єврокомісія може прийняти санкції, що загрожують втратою для України $100 млн. (щорічно) і позбавленням можливості продавати продукцію на ринки ЄС".

Планується, що акція протесту почнеться в середу, 3 травня, і буде безстроковою.

Єврокомісія на початку березня повідомила про намір ввести мито на постачання безшовних труб з України, зокрема, для ЗАТ "Ютист" - 28,2%, ЗАТ "Нікопольський завод безшовних труб "Ніко Тьюб" і ВАТ "Нижньодніпровський трубопрокатний завод" - 27% (усі - Дніпропетровська обл.).

Після серії переговорів ЄС погодився зменшити розмір мита до 25%, тоді як, за даними "Укртрубопрому", мито вище 12% уже робить український експорт нерентабельним. Остаточне рішення з питання введення санкцій повинне бути прийнято не пізніше 11 травня поточного року.

У ЄС поставляється 11,2-11,5% вироблених в Україні безшовних труб, при цьому в 2002 році на європейський ринок (ЄС-25) поставлено 129 тис. тонн, у 2004-м - 83,9 тис. тонн, у 2005-м - близько 90 тис. тонн.

"Інтерфакс-Україна"