Ющенко домовився про пам’ятник і нагодував студентів

Середа, 3 травня 2006, 19:01

Президент Віктор Ющенко запросив президента Литви Валдаса Адамкуса взяти участь у самміті ГУАМ, що повинний пройти в Києві наприкінці травня.

У ході зустрічі у середу в Вільнюсі Ющенко проінформував свого литовського колегу про внутрішньополітичну ситуацію, що склалася в Україні після парламентських виборів.

Президент висловив оптимізм із приводу створення в Україні демократичної коаліції і переконаність, що новий уряд буде сформовано вже в червні.

Торкаючись співробітництва двох країн у гуманітарній сфері, Ющенко повідомив, що українська сторона хоче відкрити у Вільнюсі пам'ятник Тарасу Шевченку, і звернувся до співрозмовника з проханням сприяти втіленню цього задуму.

Ющенко також відкрив у Вільнюському університеті іменну аудиторію Тараса Шевченка.

Виступаючи перед студентами і викладачами, Ющенко відзначив, що Шевченко приїхав у Вільнюс у 15 років, слухав в університеті лекції, і саме тут проявився його талант художника.

Зокрема, знаходячись у Вільнюсі в 1829-1831 роках, він виконав свою першу з відомих художніх робіт, під якою поставив повноправний підпис "у 1830 році малював Тарас Шевченко".

Ющенко також відзначив, що для багатьох українців Шевченко став апостолом через те, що в найтяжкі для України часи словом піднімав український дух. За його словами, відкриття цієї аудиторії у Вільнюсі дуже важливо для української нації.

У свою чергу ректор університету Бенедиктас Йодка проінформував Ющенка, що з наступного навчального року на філологічному факультеті університету відкривається новий курс україністики.

Перед університетом Ющенко зустріли представники української громади в Литві, що подарували йому величезну паску. Український президент розламав паску на шматки і пригостив усіх присутніх.

"Інтерфакс-Україна"