Плата за квартири зросте втричі через газ?

Середа, 7 червня 2006, 14:25

Київська міська державна адміністрація вважає за необхідне збільшити тарифи на житлово-комунальні послуги у 2-3 рази у випадку підвищення цін на електроенергію й газ.

Про це журналістам повідомив начальник Головного управління цінової політики Василь Яструбинський, передають Українські новини.

"Чинні тарифи повинні бути збільшені у середньому від 2 до 3 разів", - сказав Яструбинський.

Таким чином, за підрахунками управління, квартплата за 1 кв. м житлоплощі повинна досягати 1,83 гривні замість існуючих зараз 0,51 гривні в середньому по Києву.

Зі слів Яструбинського, у цей спосіб плата за стандартну 1-кімнатну квартиру площею 31 кв. м повинна досягати 200 гривень, а за 3-кімнатну площею 66 кв. м - 513 гривень.

Разом з тим, він зазначив, що з причини недосконалості законодавчої бази органи місцевого самоврядування, у тому числі Київська міська рада, не можуть переглядати й збільшувати тарифи.

На його думку, Верховна Рада повинна спочатку внести відповідні зміни до законодавства й надати органам місцевого самоврядування повноваження підвищувати тарифи.

"А зараз подорожчання електроенергії й цін на газ позначаться на вартості цих (житлово-комунальних) послуг, але якщо найближчим часом не будуть ухвалені якісь кардинальні рішення (на державному рівні), ми (Київміськадміністрація й Київрада) не можемо переглянути тарифи", - підкреслив Яструбинський.

За його словами, Київміськадміністрація звернулася до Кабінету Міністрів і профільних міністерств для роз'яснення ситуації.

Яструбинський зазначив, що якщо Київрада не підніме тарифи на житлкомунпослуги, то різниця в цінах (існуючих і необхідних для рентабельної роботи комунальних підприємств) досягне 1,4 млрд. гривень щорічно.

Зі слів Яструбинського, управління має намір від імені Київміськадміністрації внести пропозицію Кабміну компенсувати цю різницю з державного бюджету.

Крім того, Яструбинський підкреслив, що у випадку збільшення тарифів на житлокомунпослуги, Київміськадміністрація має намір просити Кабмін переглянути систему надання субсидій населенню на оплату житлокомунпослуг і пом'якшити умови одержання населенням цих субсидій.

30 березня НКРЕ ухвалила рішення щодо підвищення ціни на газ й електроенергію для населення й ціни на газ для бюджетних організацій і теплокомуненерго на 25% з 1 травня.