Янукович скасовуватиме вказівки губернаторів

Вівторок, 3 жовтня 2006, 15:28

Новий закон про Кабінет міністрів передбачає підзвітність та підконтрольність уряду Верховній Раді.

"Кабінет міністрів відповідальний перед президентом та Верховною Радою, підконтрольний і підзвітний Верховній Раді в межах, передбачених Конституцією", - зачитав положення законопроекту віце-прем'єр з гуманітарних питань Дмитро Табачник.

При цьому, за даними, наведеними Табачником, уряд керуватиметься указами президента, виданими на основі та на виконання Конституції.

Також у проекті передбачено принцип контрасигнації актів президента.

Крім цього, за словами першого заступника міністра Кабміну Олександра Лавриновича, у проекті закону "вибудовується чітка вертикаль виконавчої влади".

"Кабінет міністрів може скасовувати акти, як міністерств так і обласних державних адміністрацій", - сказав він, зазначивши, що "не всі питання вдалося врегулювати".

На питання, чи не звужують такі положення законопроекту повноваження президента, міністр юстиції Роман Зварич відповів: "Ці положення не є новацією законопроекту".

"Це конституційні диспозиції, які вже містяться як є в Конституції. Ми не мали можливості і права ні розширювати їх, ні звужувати", - сказав він.

При цьому Зварич, "як член уряду, підконтрольного ВР", відмовився коментувати дії голови ВР Олександра Мороза стосовно закону про мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, зазначивши: "Це не наша сфера".

Зварич також повідомив, що проект закону розроблявся разом із секретаріатом президента і "не має політичного тону". "Тут немає жодної політики, тут шукаються спільні шляхи для юридичного експерименту", - сказав він

У свою чергу Табачник зазначив, що не очікував заперечень з боку секретаріату, оскільки у розробці документу брав участь радник президента Ігор Коліушко, тому на думку віце-прем'єра, проект "є остаточною редакцією документу".

Водночас Лавринович висловив думку, що "цей проект не матиме легкої дороги", і президент може накласти на нього вето, як це робили інші президенти за роки, упродовж яких розроблявся законопроект.

"Але в даному випадку, є трошки більше сподівань, що цю традицію буде подолано і ми нарешті отримаємо закон", - сказав він.

За словами Табачника, Кабмін звертається до президента з проханням внести цей законопроект на розгляд ВР як невідкладний.

Українська правда