Рада потрапить у кілька пасток, якщо знову подолає вето президента

П'ятниця, 19 січня 2007, 20:42

Більшість експертів вважає, що Верховна Рада може вдруге подолати вето президента на Закон "Про Кабінет Міністрів".

Про це йдеться у експерт-опитуванні Центру досліджень політичних цінностей.

На думку директора Центру політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребинського, коаліції "треба зробити хоча б мінімальну спробу знайти порозуміння з президентом і не доводити до Конституційного Суду закон про Кабінет міністрів".

"Якщо результату не буде, тоді треба пройти формальний шлях подолання вето для того, щоб затвердити той варіант, який можливий в тих обставинах, які зараз склалися", - зауважив він.

У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що існує два варіанти розвитку подій.

"Варіант перший: Верховна Рада ігнорує вето президента і закон про Кабінет міністрів підписує голова Верховної Ради. Але для цього, по-перше, потрібна згода Мороза, а він тут не проявляє підвищену активність і не хоче брати на себе таку відповідальність, а по-друге, навіть у підписаному Морозом варіанті закон буде об’єктом розгляду з боку Конституційного Суду", - каже політолог.

"У Конституційного Суду буде більше юридичних аргументів, для того, щоб прийняття цього закону визначити неконституційним", - вважає Карасьов.

Він вважає, що ВР може подолати президента, але для цього потрібно знову сформувати ситуативну конституційну більшість, з чим, очевидно, будуть проблеми, оскільки БЮТ може піти на таке голосування лише за умов, коли остаточно буде прийнятий закон про опозицію у їхньому варіанті.

"Але чи погодиться антикризова коаліція на такий статус опозиції, яку репрезентує найбільша опозиційна сила – БЮТ, згідно закону про опозицію?".

Карасьов переконаний, що "повторне вето президента сформувало декілька тактичних пасток, які постануть перед парламентськими силами в результаті прийняття того чи іншого рішення".

У свою чергу, президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що рішення про подолання другого вето президента на закон про Кабмін залежить від політичного рішення антикризової коаліції.

За його словами, "з формально правового боку коаліція може ігнорувати це вето, виходячи з того, що політичних і процедурно забезпечених рішень парламенту стосовно внесення змін до закону при голосуванні не було, і мова йде про технічну помилку, пов’язану з діяльністю апаратів, але не парламенту".

"У той же час, враховуючи протиріччя в тлумаченні, має підписувати президент, чи він не має підписувати закон, можна йти і на подолання вето, визнаючи, що порушено процедуру передачі документу. Це теж є привід для відмови, оскільки вето – це відмова у підписі", - зазначив Єрмолаєв.

На думку експерта, "в парламенті не будуть долати вето, а спробують домовитись із президентом, висуваючи свої умови".

УНІАН