Трійка ЄС та Ющенко обмінялися реверансами

Вівторок, 6 лютого 2007, 13:19

Переговори щодо укладення нової угоди між Україною та Євросоюзом на робочому рівні можуть розпочатися ще в лютому або на початку березня.

Про це під час зустрічі Україна – Трійка ЄС за участі президента України заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.

Президент України Віктор Ющенко у свою чергу високо оцінив розвиток відносин з Євросоюзом та привітав початок переговорного процесу щодо укладення нового базового договору на заміну існуючій Угоді про партнерство та співробітництво.

За словами Ющенка, для реалізації УПС в Україні проведено понад 70 заходів, повідомляє прес-служба президента.

"Ми задоволені і переговорами, і спільними діями, які відбуваються в рамках угоди. Але, безумовно, виникає потреба подивитися на наші відносини в контексті більшої інтенсивності, формувати основи політичної асоціації, основи економічної інтеграції", – сказав президент.

Він додав, що в багатьох сферах уже зараз це відбувається. Йдеться, зокрема, про приєднання енергетичної системи України до європейської - протягом 2006 року в цьому напрямку було зроблено "надзвичайно багато".

Президент також відзначив значний прогрес у поглибленні співпраці за соціальними та культурними проектами.

Українська сторона високо цінує результати переговорів щодо лібералізації візового режиму країн ЄС для певних категорій громадян України та домовленості в питаннях реадмісії, досягнуті останнім часом і закріплені на договірній основі.

Планується, що учасники зустрічі обговорять політичну та соціально-економічну ситуацію в Україні та Євросоюзі, а також ряд актуальних питань співробітництва, зокрема у сфері спільної зовнішньої та безпекової політики.

Сторони також планують обговорити нову Європейську політику сусідства та місце України у європейській енергетичній стратегії, а також обмінятися думками щодо актуальних тем регіональної та міжнародної співпраці.

З української сторони на зустрічі були присутні в. о. міністра закордонних справ України Володимир Огризко, глава секретаріату президента Віктор Балога, постійний представник президента при Європейських співтовариствах Роман Шпек.

Від Трійки ЄС у зустрічі взяли участь міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер та державний секретар з європейських справ МЗС Португалії Мануель Лобо Антунеш.

Українська правда