Симоненко заступився за аутсайдерів і знову замахнувся на президента

Понеділок, 7 травня 2007, 14:25
Лідер Компартії Петро Симоненко виступає за дотримання прав усіх політичних сил, незалежно від того, входять вони до складу Верховної Ради чи ні.

Під час круглого столу Симоненко заявив, що дострокові парламентські вибори можуть обмежувати терміни роботи Верховної Ради, але ні в якому разі не повинні обмежувати права і можливості партій, які не входять на даний момент до складу парламенту.

"Тобто, не можна обмежувати партії, які є поза парламентом, термінами в 60 днів", - цитує його слова Ліга.

При цьому лідер КПУ виступив із пропозицією по завершенні засідання робочої групи з підготовки дострокових виборів зібрати "круглий стіл" політичних партій для узгодження запропонованих змін у законодавство і термінів дострокових парламентських виборів.

За словами Симоненка, це необхідно зробити "у зв'язку з тим, що суб'єктами виборчого процесу є партії і блоки, і неможливо надати право тільки п'ятьом партіям або блокам, які сьогодні реально існують у парламенті, обмежити право інших втручатися в той процес, який формує законодавче поле".

Крім того, Симоненко запропонував призупинити дію положення закону про ЦВК щодо використання електронної системи підрахунку голосів.

Він звернув увагу на те, що президент Віктор Ющенко доручив СБУ, яка "є цілком підконтрольною главі держави", контролювати цей сектор.

Це свідчить про те, що глава держави "йде незаконним шляхом", - підкреслив лідер Компартії. Він також вважає, що для ліквідації джерел політичної кризи необхідно проводити одночасно як дострокові парламентські вибори, так і президентські.

У той же час Симоненко запропонував прийняти нову редакцію Конституції, у якій, зокрема, скасувати інститут президента і глав держадміністрацій.

Симоненко наполягає на тому, що у змісті нової редакції Конституції також повинно бути передбачене створення виконкомів і відповідних рад, створення народного контролю за діями влади за допомогою громадських організацій, профспілок, ветеранських рухів.

Лідер комуністів вважає, що ці організації, які представляють інтереси громадськості, повинні мати право протягом п'яти років роботи влади контролювати її і вносити пропозиції щодо проведення референдумів довіри або недовіри галузям влади.