Богатирьова попереджає, що ще трохи і вибори пройдуть за силовим сценарієм

Четвер, 14 червня 2007, 15:17

Лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова вважає, що у випадку проведення дострокових виборів у парламенті буде відновлена нинішня коаліція і прем'єр-міністром знову буде Віктор Янукович.

"Ми приречені на дежа вю. У парламент мають шанси повернутися в основному тільки нинішні учасники", - сказала вона в інтерв'ю газеті "Час новин", що опубліковано на сайті Партії регіонів.

"У нас є всі шанси реставрувати стару коаліцію, але вже з переконливою політичною більшістю. Зрозуміло, відповідно, хто буде новим прем'єр-міністром", - додала лідер більшості.

На питання, чи можлива коаліція "Нашої України" і Партії регіонів, Богатирьова відповіла: "Багато українських експертів не виключають широкої коаліції між Партією регіонів і "Нашою Україною".

"Цей союз був би потрібен і вигідний президенту напередодні виборів глави держави в 2009 році, але він міг би послабити можливості Партії регіонів висунути свого кандидата в президенти і перемогти", - відзначила вона.

За словами Богатирьової, "імовірність проведення виборів 30 вересня висока, мабуть, що президент не буде видавати четвертий указ".

"Усі розуміють, що якщо за якимись причинами Ющенку не вдасться провести вибори, призначені третім указом, то довіра до нього в країні і за її межами буде різко втрачена", - вважає лідер більшості.

"Так що його команда буде боротися за те, щоб вибори відбулися. Тим більше, три лідери держави (президент, прем'єр, спікер) після тривалого протистояння підписали досить жорсткий політичний документ – заяву", - додала вона.

Коментуючи необхідність остаточного складання депутатських повноважень представниками опозиції й обнулення їхніх списків, Богатирьова заявила:

"Треба домовитися на цей рахунок найближчим часом, інакше позачергові вибори 30 вересня можуть відбутися як наслідок силового сценарію, оформленого в рішенні РНБО про дату і час проведення виборів".

Крім того лідер більшості висловила думку, що "парламенту для досягнення компромісу можна було б залишити право збиратися у випадку гострої суспільної необхідності за спільним рішенням політичної більшості й опозицій".

На питання, чи може Конституційний Суд ще якось вплинути на ситуацію, Богатирьова відповіла: "КС став заручником політиків... Він ще повинен винести вердикт із приводу указу президента про дострокові вибори, що виданий в спірному правовому полі. Правда, це навряд чи щось змінить, хоча імовірність негативного рішення висока".

"Але рішення щодо позачергових виборів у президента остаточне. І це питання буде вирішуватися винятково в політичній площині. На превеликий жаль", - додала вона.