Янукович відмовився від урізання повноважень Ющенка за допомогою КС

Вівторок, 3 липня 2007, 15:03

Кабінет міністрів відкликав з Конституційного Суду своє звернення від 3 жовтня 2006 року, у якому просив роз'яснити процедуру призначення прем'єр-міністра й членів уряду.

Про це сказано в розпорядженні Кабміну № 495 від 2 липня, повідомляють Українські новини.

У розпорядженні не зазначено причину відкликання звернення Кабміну в КС.

Як відомо, 3 жовтня 2006 року Кабмін попросив КС роз'яснити процедуру призначення прем'єр-міністра й членів уряду.

Зокрема, Кабмін просив роз'яснити положення частини 8 статті 83, пункту 12 частини 1 статті 85, пункту 9 статті 106, частини 3, 4 статті 114 Конституції.

Кабмін просив роз'яснити такі питання як: чи зобов'язаний президент вносити пропозицію про призначення Верховною Радою кандидатури прем'єра, що була запропонована коаліцією; чи має право президент відмовитися від внесення пропозиції про призначення Радою кандидатури прем'єра, що була запропонована коаліцією; чи може президент вимагати від коаліції внесення йому іншої кандидатури на посаду прем'єра; яким чином парламент повинен здійснювати свої повноваження, якщо президент у встановлений строк не вносить кандидатуру прем'єра; чи може стати членом уряду особа, яка не пропонувалася коаліцією на цю посаду.

21 грудня 2006 року Верховна Рада прийняла розроблений Кабміном закон "Про Кабінет Міністрів України", що в основному дає відповіді на ці питання з позиції, вигідної для парламентської коаліції.

5 лютого президент Віктор Ющенко звернувся в КС із проханням перевірити на відповідність Конституції низку положень закону про Кабмін.

У червні КС повідомив про відмову Ющенку в розгляді конституційності закону про Кабмін.