Європа докоряє ЦВК за заполітизованість

Четвер, 6 вересня 2007, 16:44

Місія Парламентської Асамблеї Ради Європи за спостереженням за виборами Верховної Ради відзначає заполітизованість Центральної виборчої комісії.

Про це на прес-конференції сказала голова місії ПАРЄ Ханна Северінсен, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Усе більше видно політизацію в ЦВК. Це відчувалося під час реєстрації партій і блоків для участі у виборах", – сказала вона.

Северінсен наполягла на тому, що робота членів ЦВК повинна бути неупередженою. Члени місії вважають, що склад окружкомів має бути представлений таким чином, щоб забезпечити політичний плюралізм.

Северінсен відзначила, що останнім часом, зокрема, з моменту початку кампанії виборів Верховної Ради, ЗМІ значно поліпшили свою роботу, однак, у той же час, на її думку, у результатах їхньої роботи відчувається "почерк" власника.

Члени місії вважають, що призначення представників місцевих органів влади, а також держадміністрацій керівниками виборчих штабів є загрозою застосування адміністративного ресурсу на виборах.

Стурбованість членів місії викликає також втручання бізнесу у владу.

На думку Северінсен, вибори 30 вересня не зможуть вирішити політичну кризу в Україні. "Ці вибори тільки крок до вирішення політичної кризи в Україні", – сказала вона.

Як відомо, місія ПАРЄ за спостереженням за виборами Верховної Ради вважає виключення зі списків тих виборців, що не повернулися з-за кордону за три дні до виборів, таким, що не відповідає стандартам асамблеї.