Соратник Тимошенко знайшов причину головного болю Азарова

Четвер, 8 листопада 2007, 11:58

Один з лідерів БЮТ Віктор Пинзеник вважає, що Кабінет міністрів повинен відмовитися від практики позик на зовнішньому ринку.

Про це Пинзеник сказав журналістам, повідомляють Українські новини.

За його словами, за останніми даними Держкомітету статистики річна інфляція за результатами жовтня досягла 14,8%, що в 2 рази перевищує показник, запланований урядом на 2007 рік.

При цьому він заявив, що інфляція за результатами 2007 року може скласти 15-16%.

Пинзеник вважає, що головна причина інфляції в Україні - позики уряду на зовнішньому ринку.

За його словами, за останній рік уряд здійснив таких позик на 2,5 млрд. доларів, а це створило незабезпечений попит на українському ринку на суму 13,5 млрд. гривень.

"За нинішніх умов будь-яка зовнішня позика призводить до зростання цін... підстав для зовнішніх позик зараз немає й вони неприпустимі", - сказав він.

На думку Пинзеника, для того, щоб зменшити інфляційні показники, Національний банк повинен вилучити надлишок грошей з обігу, а уряд - перейти до практики позик на внутрішньому ринку.

"У поточній ситуації треба робити позики зовнішні тільки для того, щоб про Україну не забули у світі й для одержання деяких рейтингів", - сказав він.

На думку Пинзеника, для боротьби зі зростанням інфляції необхідно сформувати професійну урядову команду і якомога швидше.

Як відомо, у жовтні споживчі ціни підвищилися на 2,9%. В 2006 році інфляція становила 11,6%, в 2005 році - 10,3%. Кабінет міністрів прогнозував інфляцію в 2007 році на рівні 7,5%.