У Януковича вважають законним побиття "гарячих голів" Криму

П'ятниця, 9 листопада 2007, 16:03

Віце-прем`єр-міністр Олександр Кузьмук наголошує, що не має бути якихось преференцій окремим громадянам відносно земельного питання, оскільки закон – один для всіх.

Про це він заявив у п’ятницю в Сімферополі під час спільної колегії міліції і прокуратури Криму, присвяченій ситуації з самовільним захопленням землі на півострові, повідомляє УНІАН.

За словами Кузьмука, забезпечення міліцією порядку під час виконання судових рішень застосовується по всій країні, однак тільки в Криму "гарячі голови" влаштовують масові сутички з міліцією.

"За цей рік по країні виконувалися судові рішення в супроводі міліції. Їх 431. 249 (рішень) - в Донецькій області, в Житомирській - 158, у Запорізькій - 116, у Львівській - 130 і так далі. Крим в цьому не унікальний. Крим унікальний в іншому", - зазначив Кузьмук.

"Обов`язково знаходяться "гарячі голови", які протистоять законним діям влади, обов`язково знаходяться такі, які намагаються прикрити свої незаконні дії, переводячи їх в площину міжнаціональних, міжетнічних проблем, яких сьогодні у нас - в гострому розумінні - немає, абсолютно немає", - продовжив він.

"Земля вся належить нашому народу, і ніхто на неї не має виняткового права", - наголосив віце-прем`єр, додавши що порядок виділення землі встановлений владою, і ніхто не має права порушувати його, "мати щось особисте і особливе".

За його словами, якщо є судове рішення щодо знесення самобудів – воно має виконуватися. "Якщо рішення суду є, воно має бути виконане", - наголосив Кузьмук.

У зв`язку з цим віце-прем`єр закликав всіх заспокоїтися, "і не жартувати, і не гратися, і не прикриватися" питаннями політики або питаннями національності. "Вони (громадяни України) всі однакові і єдині", - зазначив Кузьмук.

"Всі громадяни нашої країни, якої б національності вони не були, вони рівні перед законом, а закон - один для всіх. Інша справа - чи поважаємо ми закон і чи любимо ми його дотримуватися. У цьому, мабуть, корінь зла", - зазначив він.

За словами Кузьмука, коли влада намагається робити те, що передбачається законом, це багатьом громадянам не подобається.

Як відомо, 1 листопада у Сімферополі сталися зіткнення через землю (на ділянку у близько 3 га претендує фірма "Олві-Крим", нібито маючи належні документи. З березня 2006 року вона зайнята самобудами з числа кримських татар).

6 листопада на плато Ай-Петрі – за рішенням Господарського суду АРК – проводилося знесення самовільних будівель бізнесменів - кримських татар. Близько 50 кримських татар, за даними міліції, чинили опір близько тисячі правоохоронців.

28 кримських татар були затримані за опір міліції. У лікарні перебувають 4 людей. У одного кримського татарина – кульове поранення в живіт. У міліції запевняють, що постріл було здійснено не з міліцейської зброї. Проводиться розслідування, порушено кримінальну справу за фактом поранення людини.

УНІАН,