Тимошенко похвалилась, що прибрала з ринку газу екзотичні постаті

Середа, 9 квітня 2008, 15:57

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявляє, що в процесі переговорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" враховані зауваження українського уряду щодо роботи в Україні дочірньої компанії російського монополіста.

Про це повідомила Тимошенко на брифінгу у середу.

"В переговорному процесі ми зняли застереження уряду відносно підписання угоди (щодо постачання імпортного газу). Зокрема, ви пам’ятаєте, що навколо 7,5 мільярдів, які має реалізовувати (дочірня компанія "Газпрому" українським споживачам) були різні зауваження", - сказала прем’єр.

"По-перше, там було сказано не менше 7,5 мільярдів а також, що ці обсяги будуть постачатися "Газпромом" напряму українським споживачам протягом невідомої кількості років. Це все знято", - запевнила вона.

Тимошенко заявила, що її уряд зробив крок щодо прибрання з українського ринку "Укргазенерго" і зараз всередині країни буде працювати виключно НАК "Нафтогаз".

Також вона повідомила, що квота в 7,5 мільярдів для "дочки" "Газпрому" на порядки менше того, що продавали в минулі роки тіньові посередники".

"Ця дочірня компанія на 100% належить "Газпрому". Її очолить один з працівників "Газпрому" і там немає вже ні Чуйченка, ні Панченка, ні Вороніна, ні інших екзотичних постатей. Тому ми будемо контролювати цей процес, і вони будуть не експортувати, а отримувати газ від "Нафтогазу", в тому числі для чітко визначених споживачів", - запевнила Тимошенко.

Прем’єр повідомила, що з 1 квітня можна вважати, що "Нафтогаз" взяв під контроль внутрішній ринок і буде його формувати.

На питання, чи дійсно в Україні зареєстровано дочірню компанію "Газпрома", Тимошенко відповіла, що наразі в неї немає інформації щодо здійснення реєстрації.

"Наскільки мені відомо, процес реєстрації цієї компанії ще триває", - сказала вона.