Комітет виборців нагадав про "прямий підкуп" на виборах

Вівторок, 1 липня 2008, 08:47

Політичні партії в Україні значно перебільшують обмежені законом виборчі фонди і залишаються при цьому безкарними.

Таку оцінку висловив "Німецькій хвилі" речник неурядової організації Комітет виборців України Олександр Черненко перед відкриттям міжнародної конференції "Запобігання політичній корупції".

Однією з провідних тем цієї конференції, організованої в межах співпраці Міністерства юстиції України з Радою Європи, була ефективність української системи фінансування політичних партій та виборчих кампаній з огляду на європейські стандарти.

Черненко нагадав, що громадські спостерігачі рекомендували скасувати норму закону про обмеження виборчих фондів, а натомість посилити відповідальності партій за тіньове використання виборчих фондів.

"Якщо в нас є тіньова економіка й корупція в інших сферах, то політика і вибори тут не виняток. Достатньо згадати останні київські вибори, коли величезні кошти йшли на прямий підкуп виборців і люди на руки отримували готівку", - сказав він.

На думку експерта, не лише громадськість, а й самі політичні лідери не знають, скільки коштують їм вибори через різноманітність джерел їхнього фінансування та інші фактори.

Допомогти громадськості обмежити тіньовий обіг виборчих коштів, як вважає Черненко, мають правоохоронні органи.