Україну готують до різкого підвищення ціни на газ?

Четвер, 24 липня 2008, 17:15

Народний депутат Юрій Бойко вважає, що уряду необхідно відходити від концепції закупівлі середньоазіатського газу.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі народного депутата.

"Прив`язка до середньоазіатського газу була вигідна, коли він (середньоазіатський газ) був дешевшим, ніж російський. А сьогодні у нас ситуація змінилася, й прив`язуватися до туркменського або казахського, або узбецького газу не вигідно", - сказав він.

За його словами, Україна не зможе підвищувати транзитну ставку у себе в країні, тому що такою ж відповідь буде з боку середньоазіатських партнерів.

"Від цієї теорії - закупівлі середньоазіатського газу - нам потрібно відходити", - сказав він.

При цьому Бойко додав, що "в такому разі аргументом переговорів стає й питання ставки транзиту вже російського газу по нашій території, й питання газових сховищ, й питання вартості російського газу. В такому разі немає жорсткої прив`язки до транзиту середньоазіатського газу (2080 км) в нашу країну".

Бойко зазначив, що сьогодні вигідніше закуповувати російський газ без прив`язки до його постачальника.

Також Бойко прокоментував візит голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера до України.

"Головне, що ми одержали в ході візиту - це те, що нашу країну починають готувати до різкого підвищення ціни на газ, і зрозуміло, що якщо не були названі ніякі цифри, то ситуація серйозна", - сказав він.

"Нашу країну готують до різкого подорожчання вхідної ціни на газ на українському кордоні, й ціна в розмірі 179,5 доларів за тис. кубометрів, яку уряд Віктора Януковича залишив нинішньому уряду, це буде приємним спогадом після того, як буде підвищена ціна наступного року. В цій ситуації необхідно відходити від розгляду ціни середньоазіатського газу взагалі", - вважає Бойко.