Гроші на викуп команди "Фаїни" знайшли без політиків

П'ятниця, 24 жовтня 2008, 14:32

Представник власника захопленого сомалійськими піратами судна "Фаїна" Віктор Муренко стверджує, що для викупу українських моряків уже знайдені кошти, і в цьому немає заслуги державних структур.

Як розповів він у четвер "Фактам", із загарбниками ведуться активні переговори, і їх проводять професіонали.

Оскільки бандити намагаються "гнути власну лінію", на даний момент у ці переговори і саму ситуацію втручатися не можна, щоб не нашкодити. Адже дзвінки родичів моряків чи журналістів дратують піратів, зазначив представник судновласника.

"Завдяки професіоналам у переговорах уже видно світло в кінці тунелю. На даний момент знайдений грошовий ресурс. У цьому немає заслуги державних структур", - сказав Муренко.

"Та й заяви політичних партій про те, що гроші на викуп моряків зібрані, були голослівними. Ніхто з політиків не прийшов і не сказав, що на такому-то рахункц лежить певна сума грошей", - зазначив він.

На уточнююче питання, є чи на даний момент гроші, Муренко сказав: "Так. Переговори вийшли на фінішну пряму. Наступного тижня очікується розв’язання цієї непростої ситуації".

Між тим, за словами омбудсмена України Ніни Карпачової, яка перебуває у сусідній із Сомалі Кенії, ситуація на "Фаїні" критична: на борту закінчуються запаси води, продуктів і палива, що забезпечує життєдіяльність корабля. У середу палива залишалося на 30 годин неперервної роботи.

Карпачова поговорила телефоном із захопленими моряками, які повідомили, що ситуація на судні як і раніше напружена, стан здоров'я заручників задовільний. Українець Олександр Присуха сказав, що не розуміє, чому досі не надана допомога від кораблів, які перебувають поруч (біля "Фаїни" курсують кораблі ВМС США, також неподалік знаходяться 7 бойових кораблів НАТО).

Раніше МЗС України запевнило, що судновласник домовився з сомалійською компанією доставити на "Фаїну" тонну палива, запаси продуктів і води на 5-6 днів.

Однак Муренко розповів газеті, що з дня захоплення судна пірати не дозволяли доставити заручникам ні паливо, ні провіант, оскільки самі годували моряків, і дозволили їм підтримувати життєдіяльність судна.

"Пірати не збираються вбивати захоплений екіпаж, оскільки їхня мета – викуп. Тому вони для початку самі "вкладають" свої кошти вигляді палива й продуктів для заручників", - пояснив він.

Як відомо, судно "Фаїна" було захоплене піратами 25 вересня поблизу берегів Сомалі з військовим вантажем - більше тридцяти танків Т-72 і боєприпаси. Серед 21 члена екіпажа в заручниках виявилися 17 українців, три росіяни і латвієць.