НАТО намагається переконати, що Росія до майбутньої відмови Україні не причетна

Понеділок, 1 грудня 2008, 13:01

НАТО намагається не загострювати відносини з Росією через Грузію й Україну.

Про це в понеділок пише газета The Times.

Так у статті говориться, що у вівторок "міністри закордонних справ країн НАТО відмовлять цим країнам у можливості зробити перший крок до гарантованого членства в альянсі".

На прохання британського уряду глави міністерств закордонних справ країн НАТО розробили новий план з новими формулюваннями, щоб зберегти зв'язку Грузії й України з альянсом, не дозволяючи їм вступити на звичайний шлях до членства, зазначає газета.

Цей крок сприйнятий як зневажлива витівка стосовно Грузії й України, а також поступка Москві, стверджує автор.

"ПДЧ – це тепер непристойне слово з трьох букв", – повідомили газеті джерела в НАТО, пояснивши: термін ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО) дає зрозуміти усьому світові, і в першу чергу Росії, що робиться крок, рівносильний повноправному вступу в альянс.

Як вважає видання, Москва сприйме рішення відмовити Україні і Грузії як свою перемогу. Але в НАТО запевняють, що не відступляться від зобов'язання, узятого на себе в Бухаресті.

Впевненість у відмові також висловлює французька газета Le Monde.

У той же час видання зазначає, що американська адміністрація намагається обійти цю перешкоду, пропонуючи прямий вступ у невизначеній перспективі, минаючи ПДЧ.

Як повідомляє газета, держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що ці країни дійсно не готові до членства в НАТО, "але є інші способи підготовки до вступу", сказала вона, нагадавши, що Польща і Чехія ніколи не приєднувалися до ПДЧ, і одночасно висловившись за активізацію відносин НАТО з цими двома країнами.

Російська сторона, відзначає видання, звернула увагу тільки на першу частину цієї заяви, висловивши задоволення відступом США в питанні ПДЧ.