Литвин хоче продовження роздачі "папірців", а Турчинов ще думає про ВВП

Понеділок, 22 грудня 2008, 13:41

Спікер Володимир Литвин виступає за збереження соціальних видатків у Держбюджеті на 2009 рік.

Про це він заявив журналістам у понеділок по завершенні погоджувальної ради.

За його словами, важливо зберегти соціальну спрямованість бюджету, "щоб люди при всій складності ситуації не потерпали від того, що політики не можуть знайти спільну мову".

"Без бюджету країна не може", - сказав Литвин, однак не зміг спрогнозувати, коли він буде ухвалений.

"Може, і 1 січня, головне, щоб рішення було. Грошей багато не буває, але треба ухвалити реальний закон", - сказав він.

При цьому Литвин зазначив, що бюджет не буде ухвалюватися пакетом з іншими законами, спрямованими на формування його дохідної частини, а їх треба буде ухвалити перед ухваленням бюджету.

Водночас на пакетному голосування за бюджет і за інші закони наполягає уряд.

"Ми подамо бюджет і пропонуємо паралельно розглянути зміни до податкової дохідної частини бюджету, без яких ми збільшувати публічні фінанси не зможемо", - сказав перший віце-прем’єр Олександр Турчинов.

Говорячи про макропоказники бюджету, Турчинов заявив, що вони будуть публічно представлені пізніше, але запевнив, що вони "виважені і розраховані".

"Ми зробимо все, щоб не допустити зниження ВВП. Ми все зробимо, щоб в умовах навіть глобальної кризи, не допустити падіння соціальних стандартів", - сказав він.

Як відомо, Кабмін має намір на своєму засіданні у понеділок ввечері затвердити проект держбюджету на 2009 рік і закликає Верховну Раду вже у вівторок ухвалити його у першому читанні.