Ющенко сумнівається, що з його тезами можна виграти вибори

Вівторок, 23 грудня 2008, 20:00

Президент Віктор Ющенко сумнівається в тому, що з тезами, які він відстоює, можна виграти президентські вибори.

Таку думку він висловив під час підсумкової прес-конференції у вівторок, відповідаючи на питання "На який подарунок він заслуговує на новий рік від громадян України".

"Як президент на довіреній мені посаді, я роблю все в моїх можливостях, щоб ця країна рухалася дорогою демократії, щоб не бути свідками того, як демократичні перетворенню скасовуються в тих чи інших інституціях, щоб український народ відчув, що він є європейським народом", - сказав Ющенко.

Він нагадав, що саме в цьому році стало можливим говорити про угоду про асоціацію між Україною та ЄС. "Через рік-півтора Україна буде інтегрована до європейського простору", - сказав він.

"Пишаюсь, що ми дійшли домовленості, що український диплом в 2010 році буде визнаний в Європі. Цим я хочу пишатися", - наголосив він.

"Я не хочу опускати руки і голову і казати, що цей рік ми дарма прожили", - зазначив Ющенко.

"Не малюймо 2008 рік двома фарбами! Не втрачайте людської гідності, не опускайте нашу національну гідність, ми прожили рік такий, як він вдався. Президент все буде робити, щоб з кожного дня, в якому живе нація, ми вигравали як нація. Жодної своєї цінності, жодного свого вибору я не змінив. Жодній меті я не зрадив, про яку говори в на Майдані", - наголосив він.

"Мені легко відповідати на такого роду запитання. Я знаю, що можливостей у нас дуже багато бачити європейську країну. Зробити це за 365 днів неможливо. Але розбудовувати українську державу і боротися за завтрашній день треба сьогодні", - додав він.

"Я як президент тримаю цей принцип як основний у свої роботі. І кожен мій день направлений на це, щоб українська нація отримала більше гордості, самоповаги, більше відчуття свої власної цінності. Щоб по багатьох питаннях ми встали з колін і не жили вчорашнім днем", - додав він.

"Я розумію, що багато тез, про які я говорю, це не ті тези, які переможуть завтра. Вони переможуть післязавтра. Але я мушу про це говорити. Бо якщо ми не будемо плекати тему нашої історії, ми не збудуємо щасливої України", - сказав він торкнувся питання боротьби за незалежність і Голодомор.

Ющенко також торкнувся теми колективної моделі європейської безпеки, яка єдина "може зберегти український суверенітет і незалежність".

"Хочу сказати, що це та тема, на якій президент Ющенко буде стояти і говорити нації: "Якщо ви хочете дітям передати стабільну країну з твердим суверенітетом, ми повинні прийняти ту модель, яку прийняла кожна держава сучасної Європи. Інші політики вас заводять просто в манівці… але ця нація має суверенне право - право на власну політику національної безпеки", - сказав президент.

"На цих тезах можна виграти президентські вибори? Думаю, що ні", - наголосив Ющенко.

"Я бажав би, щоб під ялинкою Були достойні подарунки кожному з 47 млн українців", - завершив відповідь на питання президент.