Україні не дали ПДЧ бо з нього зробили "фетиш", але це "потужний сигнал"

Четвер, 4 грудня 2008, 09:38

Радник-міністр посольства Польщі в Україні Лєшек Шерепка розцінив рішення міністрів НАТО щодо надання Україні річної національної програми дій для приєднання до Альянсу як перспективну пропозицію Києву.

"В Україні хтось зробив з ПДЧ фетиш. Найголовніше – аби відносини між Україною та НАТО розвивалися. А ухвалене в Брюсселі рішення якраз дає такі підстави", - сказав він у коментарі "Німецькій хвилі".

Шерепка визнає, що Києву не завадить більша готовність до вступу в НАТО, на чому наполягають низка країн "старої Європи". Серед них, зокрема, Франція.

Директор з наукових питань французького Інституту політичних наук Жорж Мінк пояснив: "У Франції хотіли б, щоб росіяни, які не мають комплексної політики і перебувають у пошуку свого місця на світовій арені, визначили себе як більш мирно налаштовані щодо інших країн. У концепції президента Саркозі це означає – не дратувати Росію".

Між тим, міністр Великобританії у справах Європи Керолайн Флінт в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" сказала, що Київ отримав потужний сигнал від НАТО в тому сенсі, що Альянс розглядає Україну як майбутнього члена організації.

"Мені здається, що, враховуючи дискусії, які відбувалися, є чіткість у тому, що натовські держави підтримують Україну. Але необхідно також пам’ятати, що існують певні критерії, які необхідно виконати. І не лише для України, а й інших держав, що прагнуть членства в НАТО", - сказала, зокрема, вона.

"Україна отримала потужний сигнал, що НАТО розглядає Україну як майбутнього члена. І Британія буде робити на цьому наголос", - наголосила Флінт.

Водночас, говорячи про можливості зменшення залежності від російських енергоносіїв, британська міністр сказала: "ЄС провів енергетичний аналіз і прояснив шляхи руху вперед. І в рамках цього аналізу ми поглянули на низку трубопроводів, які можуть підвищити енергетичну безпеку і гарантувати поставки енергоносіїв".

"І друге питання стосується тих рішень, які треба буде обговорити у грудні на Раді ЄС стосовно кліматичних змін. Ці кроки покажуть, як ми будемо працювати з такими країнами, як Україна і Росія з огляду на майбутнє забезпечення енергоресурсами. Ми повинні вирішити ці питання", - зазначила вона.

"Це стосується не тільки кліматичних змін, а й цін на енергоносії. Що це означає для сімей, як в державах ЄС, так і України та інших держав? 2009 рік відкриває можливості, як практично можна впоратися з цими проблемами. Відомо, що через Україну проходить трубопровід, який постачає енергоносії до ЄС, приміром, до Німеччини. Гарантувати енергетичну безпеку – це в інтересах всіх країн, в тому числі і Великобританії, хоча вона не є залежною від цієї труби", - додала Флінт.

В контексті візового питання міністр Великобританії повідомила, що зараз іде робота над тим, щоб скоротити термін отримання візи, який на разі складає 5 днів. "Ми будемо все робити, аби спростити візові процедури", - пообіцяла також вона.