Ющенко хоче прибрати з парламенту секретарок і охоронців

П'ятниця, 6 березня 2009, 23:53

Президент Віктор Ющенко заявляє про необхідність відмінити пропорційну систему виборів в Україні.

"Безумовно, необхідно скасувати цю (пропорційну) модель виборів, повернутися до мажоритарної або до відкритих списків, щоб людина знала за кого вона голосує", - сказав президент у ефірі на телеканалі "Інтер".

Він зазначив, що зараз в парламенті (у депутатах) присутні секретарки, охорона, водії. "Я переконаний, що народ не знає цих людей, що вони можуть їх представляти", - зазначив Ющенко.

Президент назвав невдалими реформу 2004 року, бо намагалися повноваження президента, якому не вдалося отримати третій термін, передати "на Грушевського" (у Кабмін).

"Нам треба робити конституційні зміни", - заявив він. При цьому він наголосив, що конституція має писатися громадськими інституціями й ухвалюватися на референдумі.

Ющенко також нагадав, що з конституційної ради першим вийшов БЮТ, а за ним партія регіонів, після чого почалося "весілля 2 вересня", метою якого "було зробити реформу, за якою президента мали б обирати в парламенті і одній політичній силі мав дістатися посада президента, а іншим навічно посада прем’єра" .