Експерт: Україна має використовувати свої ресурси, а не кредити

Субота, 7 березня 2009, 12:35

Україні потрібно використовувати власні ресурси, які є в країні, а не брати запозичення з-за кордону.

Таку думку висловив академік НАН України, директор Інституту економіки і прогнозування Валерій Геєць в інтерв'ю, опублікованому газетою "Дзеркало тижня" у суботу.

"Необхідно використовувати в першу чергу власні ресурси, що є в країні. І це навіть скоріше підніме її рейтинг, ніж кредити МВФ. Тому що будь-які запозичення з-за кордону — це боргова позиція, яка негативно впливає на рейтинг країни", — зазначив учений.

Джерелами згаданих власних ресурсів, на його переконання, можуть стати скорочення нераціональних витрат бюджету, приватизація з залученням внутрішнього інвестора і навіть продаж газотранспортної системи.

"Незаангажовані, у тому числі і західні експерти упевнені в тому, що і "Південний потік", і "Північний" будуть побудовані. Задаємося питанням: скільки коштуватиме наша ГТС після цього? Я — не фахівець з погляду цін через 10 років, але думаю, що в два-три рази менше, ніж сьогодні", - сказав він.

"Якщо ми хочемо рухатися далі, мати відповідний фінансовий ресурс, то чому не бажаємо сьогодні одержати 40—50—60 млрд. дол. і вкласти їх в економіку?" — пояснив він.

"Що краще — брати гроші в борг у МВФ, Росії, інших країн або зробити ставку на свою систему, знаючи, що згодом вона може втратити свою ліквідність? Я б розпоряджався насамперед власними коштами, а не позиковими", — додав Геєць.

Він відзначив, що замість того, щоб "сидіти на трубі і думати, що завтра все відбудеться само собою", Україні потрібно думати про завтрашній день і направляти кошти на реалізацію інвестиційних програм.

Зокрема, на його думку, необхідна реалізація трьох великих програм — по енергозбереженню, розвитку вітчизняного аграрного ресурсу й інфраструктурних об'єктів.

"В умовах, коли бізнес дезорієнтований, ця діяльність держави може мати значний мотиваційний ефект, тому що за нею може піти і бізнес", — підкреслив учений.