Симоненко пропонує прирівняти президента до НАТО

Понеділок, 1 червня 2009, 12:27

Лідер Компартії Петро Симоненко пропонує провести референдум щодо вступу України в НАТО разом із президентськими виборами.

Про це він сказав на погоджувальній раді в понеділок.

За його словами, у ВР вже зареєстровано постанову про проведення референдуму за народною ініціативою щодо вступу або не вступу України до НАТО, і "КС зобов’язав це зробити, а ВР не хоче виконувати те, що КС визнав".

"Треба прийняти постанову і одночасно з проведенням виборів президента провести цей референдум і поставити крапку у цьому, бо верховна рада виражає інтереси виборців, а вони зібрали понад 4,5 млн. підписів і Конституційний Суд визнав це законним", - сказав він.

У свою чергу голова ВР Володимир Литвин дав доручення юридичному управлінню ВР визначитись, чи існують юридичні підстави, щоб ВР могла додатковою постановою зобов’язати президента видати указ про оголошення референдуму.

На його переконання ВР "не може своєю постановою примусити президента видати відповідний указ".

Литвин також запропонував визначитися з цієї теми під час розгляду у ВР закону про проведення референдуму у другому читанні.

"Може тоді, Петре Миколайовичу, президент вийде з ініціативою на референдум щодо Конституції, і буде підв’язано це питання, потім місцеві ще щось підв’яжуть, подивимось", - сказав він.