Ющенко відсудив у Ради погодження силовиків

Вівторок, 2 червня 2009, 11:52

Конституційний Суд визнав неконституційним узгодження комітетом Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю й корупцією призначення й звільнення керівництва управлінь з боротьби з корупцією й оргзлочинністю Служби безпеки України й Міністерства внутрішніх справ.

Таке рішення суду оголосив його голова Андрій Стрижак, повідомляють Українські новини.

Зокрема, КС визнав неконституційними положення пункту 4 статті 9, пункту 4,5 статті 10, пункту 1 статті 24, пункту 3 статті 26 закону "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю".

Зазначені норми закону закріплюють за комітетом Ради з питань боротьби з оргзлочинністю й корупцією повноваження погоджувати призначення й звільнення з посади начальника Головного управління з боротьби з корупцією й оргзлочинністю центрального управління СБУ, начальників відділення з боротьби з корупцією й оргзлочинністю в Криму й областях.

Ці норми закону також закріплюють за зазначеним комітетом Ради право погоджувати призначення на посаді начальника Головного управління з боротьби з оргзлочинністю МВС, керівника управління з нагляду за виконанням законів спеціальними підрозділами з боротьби з оргзлочинністю Генеральної прокуратури, надавати згоду на створення й ліквідацію спеціальних підрозділів з боротьби з корупцією й оргзлочинністю, призначати й звільняти з посади керівників цих підрозділів.

За рішенням КС, цей комітет Ради не має повноважень погоджувати призначення на посаді й звільняти з них, а також надавати згоду на створення й ліквідацію спеціальних підрозділів, про які мова йде у вищевказаних положеннях закону.

КС вважає, що діяльність комітетів пов'язана з рішенням на стадії підготовки й попереднього розгляду питань, віднесених до повноважень парламенту.

Комітети Ради не можуть виконувати свої організаційні функції з кадрових питань іншим способом, ніж шляхом здійснення підготовчої роботи для призначення, звільнення, затвердження й надання згоди на призначення посадових осіб Радою.