Третина економіки знаходиться у тіні – Ющенко

Четвер, 4 червня 2009, 13:14

Президент Віктор Ющенко відзначає зростання тіньового сектору економіки, який торік зріс на 2,3 відсоткові пункти і сягнув 31,1% від ВВП.

"Це вже не питання політики уряду, це питання національної безпеки", – попередив президент під час наради з правоохоронними та контролюючими органами щодо боротьби з контрабандою і тіньовою економікою.

Ющенко додав, що за оцінкою Світового банку, тіньовий сектор української економіки становить понад 50%. Президент закликав СБУ, НБУ, правоохоронні органи стати справжніми національними інститутами та активізувати зусилля на захист економічного кордону України.

Така тенденція, на переконання Ющенка, ґрунтується на контрабанді та зловживанні у митних органах, тіньових розрахунках через платіжну систему й міжбанківський ринок, створений й функціонуючий для легальних операцій, і розгортається на тлі слабкої роботи правоохоронних органів у економічних сфері.

Президент констатував, що понад 70 % контрабандних операцій здійснюється через пункти пропуску. З січня 2009 року спостерігається зменшення майже на 50 % митної вартості імпортованих товарів.

Глава держави дав доручення СБУ, Генпрокуратурі та митним органам провести перевірки формування такої митної ціни. Він поставив СБУ вимогу представити план боротьби з контрабандою, який має бути за ефективністю аналогічний до того, який існував торік.

Критична оцінка роботи митниці, яку дав президент, також стосувалася послаблення взаємодії митних та правоохоронних органів у боротьбі з контрабандою. Спостерігається тенденція до зниження виявлених митними органами фактів контрабанди.

"Ви сильніше й сильніше зростаєтеся зі злочинністю. Це одна відповідь на таку динаміку", – прокоментував президент.

Також, за словами Ющенка, вимагає суттєвого удосконалення внутрішня профілактична робота серед особового складу контролюючих та правоохоронних органів.

Кожне друге правопорушення у митних органах виявляється не митними органами, а прокуратурою. З іншого боку, прокурорськими перевірками виявлено численні факти незаконного складання протоколів про порушення митних правил.

У нараді взяли участь голова СБУ Валентин Наливайченко, голова Нацбанку Володимир Стельмах, перший заступник голови Державної митної служби Ігор Псковський, заступник генпрокурора Тетяна Корнякова, заступник голови Державної податкової адміністрації Наталія Рубан.