Ющенко: Ми відчуваємо себе країною, якій відводиться роль прикордонної смуги

Субота, 5 грудня 2009, 10:19

Президент Віктор Ющенко звернувся до лідерів держав ядерної п’ятірки з пропозицією провести переговори щодо підтвердження та посилення гарантій безпеки України.

Про це сказано у заяві Ющенка з нагоди 15-ї річниці Будапештського меморандуму, повідомляє прес-служба президента.

"Сподіваємося, що це справедливе прагнення держави, яка на власному прикладі довела світові реальність досягнення глобального ядерного роззброєння, буде почуте та підтримане", - заявив він.

Ющенко додав, що Україна має намір ще раз нагадати про своє право "розраховувати на дієвий колективний підхід з боку країн-гарантів, який має бути зафіксований у відповідному багатосторонньому документі".

"Вважаємо, що такий крок слугуватиме не лише фактором урівноваження безпекового середовища на наших кордонах, але й дозволить ліквідувати рудименти розподільчих ліній на Європейському континенті, стане надійним інструментом розбудови України як миролюбної, стабільної, заможної та вільної країни в центрі Європи", - сказано у заяві.

Ющенко зазначив, що сьогодні Україна "бере активну практичну участь у справі зміцнення стратегічної стабільності".

Водночас, на його думку, "з часу укладення Будапештського меморандуму він не став безпечнішим".

"На жаль, далеко не всі держави відмовилися від застосування зброї для забезпечення своїх зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних інтересів, ми спостерігаємо небезпечні тенденції у сфері нерозповсюдження зброї масового знищення, де-факто відбулося збільшення кількості ядерних країн. Зберігається поділ Європи за блоковим принципом", - зазначив президент.

У той же час він наголосив, що Україна залишається найбільшою європейською державою, що не є стороною жодних військово-політичних союзів.

"Перебуваючи між двома оборонними альянсами – НАТО та Організацією Договору з колективної безпеки, ми дедалі більше відчуваємо себе країною, якій відводиться роль "прикордонної смуги", - зазначив Ющенко.

На його думку, "ускладнення архітектури безпеки у світі та в Європі вимагає від України здійснення дієвих кроків з метою посилення чинних міжнародних гарантій безпеки".

"Постає питання про необхідність вироблення в розвиток положень Будапештського меморандуму нового міжнародно-правового інструмента, який міг би дати відповідь на сучасні виклики національній безпеці України", - вважає він.

Як відомо, 5 грудня виповнюється 15 років з підписання Будапештського меморандуму, який надав гарантії національної безпеки Україні з боку США, Російської Федерації та Великобританії.

У подальшому до його положень приєдналися у формі окремих заяв Китай та Франція.