Пукач і слідство могли домовитися, що говорити?

Вівторок, 7 грудня 2010, 08:55

Колишній адвокат Олексія Пукача Сергій Осика вважає, що між Пукачем та слідством у справі про вбивство Георгія Гнгадзе існує домовленість.

"Я думаю, що є певні домовленості між Пукачем і слідством", - сказав він, цитує Радіо "Свобода".

"Пукач говорить до певного моменту і слідство діє в його інтересах. Там уже все обумовлено до суду. Пукач, фактично, уклав контракт зі слідством і каже все те, що цікаве слідству", - переконаний Осика.

У свою чергу, Віктор Чевгуз - колишній адвокат одного з виконавців убивства Гонгадзе Миколи Протасова - заявив газеті "Комерсант-Україна", що "Генпрокуратура розписалася в тому, що вона не встановила всі обставини злочину або не захотіла цього зробити".

Колишній адвокат Пукача Олег Мусієнко також уважає, що пункт обвинувачення був змінений, щоб приховати відсутність результатів зі встановлення замовників убивства Гонгадзе.

"Генпрокуратура розуміє, що направити до суду справу з обвинувачення особи у скоєнні навмисного вбивства на замовлення неможливо без вказування замовників. Тому ГПУ навмисне пішла на вилучення цього пункту з обвинувачення", - сказав він.

"Для обвинувачуваного якихось правових наслідків це не несе, тому що стаття залишилася та ж. А змінити один пункт на іншій - справа техніки", - вважає Мусієнко.

Удова Георгія Гонгадзе Мирослава Гонгадзе сказала газеті, що поки не бачила постанову Генпрокуратури про завершення слідства у справі Пукача.

Її представник Валентина Теличенко розповіла, що 4 грудня вона отримала лист ГПУ про те, що потерпілі можуть приступити до ознайомлення з матеріалами справи з 3 грудня. "Це або чергова маніпуляція, або непрофесійні дії", - вважає Мирослава Гонгадзе.

Як відомо, Головне управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ 6 грудня повторно оголосило про завершення розслідування кримінальної справи за обвинуваченням Пукача.

Раніше Пукач обвинувачувався у навмисному вбивстві, скоєному на замовлення за попередньою змовою групи осіб, тепер до цього додано, що це зроблено "у зв'язку з виконанням потерпілим (Гонгадзе) громадських і журналістських обов'язків".

Від формулювання "замовлене вбивство" стосовно справи Пукача слідство відмовилося, але в ГПУ зазначають, що "у ході слідства також отримані свідчення обвинувачуваного й іншого свідків, що до здійснення злочинів у відношенні Гонгадзе й Подольського можуть мати відношення певні посадові особи".

Але цю інформацію "поки не вдалося перевірити в повному обсязі", а оскільки термін затримання Пукача під вартою завершується, то 30 листопада "кримінальна справа за обвинуваченням Пукача в частині доведеного обвинувачення виділена для спрямування до суду", пояснили в ГПУ.

Разом зі справою Пукача до суду будуть спрямовані матеріали, які стосуються екс-голови МВС Юрія Кравченка, якого слідство назвало замовником убивства Гонгадзе. А саме - про відмову в порушенні кримінальної справи у відношенні його як загиблого.