Євгенія Тимошенко: Батько мав стати наступним, хотіли арештувати

Середа, 11 січня 2012, 08:39

Донька Юлії Тимошенко Євгенія вважає, що її батько Олександр Тимошенко "мав стати наступним у списку тих, кого треба покарати".

У інтерв’ю "ВВС Україна" вона повідомила, що Олександра та Геннадія Тимошенків 8 грудня 2011 року викликали на допит у справі щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України".

"Після поновлення кримінальної справи, з прокуратури подзвонили їм та викликали на допит. Їм наказали з'явитись у суді через поновлення справи", - сказала Євгенія Тимошенко.

"Отже справу поновили, а потім знову закрили, проте все це робилося з метою зачепити мою матір, яку на той момент, місяць тому, незаконно заарештували у тюремній камері", - додала вона.

"Це було 8-го грудня, коли маму вдруге заарештували у камері. Проте Кримінальний суд України закрив цю справу ще у 2001 році - отже це було порушенням закону", - уточнила донька екс-прем’єра.

Вона стверджує, що генпрокурор незаконно поновив справу 16-річної давнини проти Юлії Тимошенко та її сім'ї, бо її вже "відхилив Верховний Суд України, і п'ятеро суддів проголосували та вирішили, що звинувачення на адресу корпорації ЄЕСУ є незаконними, і не мають кримінальної складової".

"І зараз, після наказу Януковича, генеральний прокурор відновив цю справу, яка стосується також і мого батька. Проте це були дуже відверті напади на мою родину, на мого дідуся та колишніх колег моєї матері, членів парламенту", - заявила Євгенія Тимошенко.

"Мала місце незаконна спроба знову заарештувати цих людей та допитати їх, проте сьогодні ці дії призупинені, бо ніхто не очікував, що мій батько попросить політичного притулку, адже до нього також хотіли дістатися та заарештувати його", - сказала вона.

Тому рішення батька попросити політичного притулку в Чехії, за словами Євгенії Тимошенко, було "необхідністю, до якої він вдався з метою врятуватися від репресій".

"Він також не хотів стати тим заручником, за допомогою котрого будуть здійснювати тиск на мою матір, як це було десять років тому у 2001 році, коли вся наша сім'я стала жертвою політичних репресій через опозиційну діяльність моєї матері. Сьогодні ж ці політичні заходи переслідування стали ще більш жорстокими, а ставлення до нас – ще цинічнішим", - сказала вона.

Євгенія Тимошенко наголосила: "Ми переживаємо за життя моєї матері, адже воно опинилося під загрозою, коли її перевели до колонії".

"Мій батько мав стати наступним у списку тих, кого треба покарати. Отже, йому нічого більше не лишалося, і він зробив цей крок, розуміючи, що у Чехії, де поважаються права та свободи людей, він зможе висловити свій протест і почати роботу, спрямовану на звільнення моєї матері, у безпечніших умовах і в тій країні, що разом з усім світом не погоджується з вироком, який винесли моїй матері", - сказала вона.