"Батьківщина": резолюція ПАРЄ базується на доповіді зі згадками про Україну

П'ятниця, 28 червня 2013, 17:18

Резолюція ПАРЄ про розмежування політичної та кримінальної відповідальності складена на підставі доповіді стосовно ситуації в Україні, яка згадується у тексті 38 разів.

Про це заявив заступник голови української парламентської делегації у ПАРЄ Сергій Соболєв, повідомляє прес-служба "Батьківщини".

"У доповіді чітко зафіксовано, що арешт і засудження Тимошенко відбулися з політичних мотивів, що Тимошенко не мала справедливого суду, а судді, які ухвалювали рішення, були не компетентні, знаходились під тиском прокуратури і української влади", - зазначив Соболєв.

За його словами, у доповіді також наголошується, що всі справи проти Юлії Тимошенко, Юрія Луценко були сфабриковані українською владою та не мають ніякого відношення до кримінального судочинства і є розправою над політичними опонентами. Окрім того, у доповіді чітко зафіксовано, що справи Тимошенко, Луценка, а також судді Верховного суду Волкова пройшли суд з прав людини у Страсбурзі, але до цього часу рішення суду не виконані.

Крім того, за словами Соболєва, у доповіді вказуються прізвища Рината Кузьміна, як людини, яка прямо причетна до політичних переслідувань в Україні. Також у доповіді вказується на тиск з боку адміністрації президента Януковича на судову систему, завдяки чому і були ухвалені неправомірні рішення щодо Тимошенко, Луценка та інших політичних в’язнів в Україні.

Соболєв повідомив, що повний текст доповіді та текст Резолюції можна знайти на сайті ПАРЄ.

Водночас нардеп Володимир Ар'єв повідомив, що представники Партії регіонів в ПАРЄ чинили шалену протидію тому, щоб Україну у доповідях та резолюціях не згадували у негативному контексті та вмовляли представників ПАРЄ виключити з документів прізвища Тимошенко та Луценка.

"Доповідач, депутат з Нідерландів Пітер Омтцигт, включив в проект резолюції прізвища Тимошенко і Луценка, що стало і головним об’єктом докладання зусиль збоку Івана Попеску та тушки-регіонала Володимира Пилипенка (який, до речі, був разом з Тимошенко у команді переговорників в Москві під час укладання тої самої угоди, коли входив до БЮТ). Що вони тільки не робили, щоб переконати депутатів! Було забавно спостерігати як ці двоє ледь не хапали за рукави піджаків депутатів різних країн і просили підтримати виключення прізвищ", - сказав Ар'єв.

Він також підкреслив, що "у тексті доповіді, яка є невід’ємною частиною резолюції, містилися дуже жорсткі оцінки дій українського режиму разом з прізвищами Тимошенко і Луценка, містилися і імена виконавців брудної роботи на кшталт Кузьміна та інших, що у майбутньому стане для ЄС головною підставою для запровадження проти них персональних санкцій".

"Коротше кажучи, ми добилися свого, змусивши регіоналів розбиватися лоба у війні з вітряками. А дуже важлива для української опозиції резолюція та доповідь були ухвалені одноголосно!" – зазначив депутат.

Водночас голова української делегації у ПАРЄ, "регіонал" Іван Попеску заявив у коментарі УНІАН, що можуть з’явитися заяви про те, що ПАРЄ ухвалила також доповідь, у якій є багато згадувань про Україну, однак насправді йдеться лише про резолюцію.

Як уточнив голова української делегації в ПАРЄ, є також пояснювальна записка, проте вона не приймається Асамблеєю, а є приватною думкою доповідача.

Сам доповідач ПАРЄ Пітер Омцігт заявив УНІАН, що він дуже задоволений результатом.

За його словами, представники України навіть не критикували його доповідь. "І я навіть назвав Тимошенко політичним в’язнем. Вони не були проти того, щоб вона була так названа", - сказав Омцігт.

Як повідомлялося, у п’ятницю ПАРЄ прийняла правки до резолюції про розмежування політичної та кримінальної відповідальності, виключивши з тексту резолюції згадки про Україну, а також про справи Тимошенко та Луценка.