Коморовський погодився, що головна проблема України - не Тимошенко

Середа, 27 листопада 2013, 12:22

Європа має виробити єдину політику відповіді на тиск Росію на країни Східного партнерства і змінити принципи переговорів з Україною.

Про це заявив президент Польщі Броніслав Коморовський в інтерв'ю Gazeta Wyborcza.

За його словами, уже зараз слід думати про подальші дії після "часткового успіху" вільнюського саміту.

"Будемо працювати над мудрою і спільною реакцією ЄС на російський тиск на Україну. Польща абсолютно не може відмовитись від підтримки України, відмовитись від пошуку гідного для неї місця в Європі", - заявив Коморовський.

Він додав, що "жорстка позиція Путіна збільшує шанси на вироблення  єлиної позиції країн ЄС і солідарної діяльності для України після вільнюського саміту".

За його словами, країни Європи зрозуміли, що до цього у стосунках з Україною зробили основний акцент не на тому питанні.  

"Допомогла у тому позиція Юлії Тимошенко, яка заявила сьогодні, що єдиний шанс розв'язати "проблему Юлії Тимошенко" – це підписати Угоду про асоціацію. Це змінює логіку дій у багатьох країнах ЄС", - заявив польський президент.

"Брюссель допустився помилки в оцінці суті проблеми у стосунках між ЄС і Україною. Нею не є Тимошенко. Проблема – політика тиску і шантажу, які проти України застосовує її східний сусід. Західний світ не може з цим погодитись", - додав він.

Коморовський розповів, що після саміту у Вільнюсі поїде в Україну, де вчергове зустрінеться  з Януковичем та завітає на польсько-український економічний форум в "осередку проєвропейських прагнень" Львові.

"Глибоко вірю, що "Ще не вмерла Україна", - заявив Коморовський, додавши – "Це вражає, що наші гімни починаються так схоже".

У вівторок стало відомо, що Коморовський здійснить візит в Україну після саміту у Вільнюсі.

Раніше польський прем'єр заявляв, що Коморовський прилетить в Україну, якщо буде "хоч тінь" шансу підписати Угоду про асоціацію України і ЄС.

Українська правда